12.8 C
De Bilt

Nieuwe kans op school door samenwerking van scholen, zorginstellingen en gemeenten

Assen – Wat is er nodig om kinderen die vanwege een beperking thuis zitten, toch naar school te kunnen laten gaan? Scholen, gemeenten en zorgaanbieders in Noord- en Midden-Drenthe hebben hier samen plannen voor opgesteld, zogenaamde onderwijszorgarrangementen (OZA’s). Het ministerie van Onderwijs heeft groen licht voor deze plannen gegeven en experimenteerruimte toegekend voor vier OZA’s in Noord- en Midden-Drenthe.

Iedereen naar school?

Het klinkt eenvoudig. Zet een leraar en een hulpverlener samen in een lokaal en zorg voor een mooi dagprogramma voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Om zo de stap naar school te kunnen zetten en mee te kunnen draaien in een groep. De praktijk is weerbarstiger want wet- en regelgeving staat dat niet zomaar toe en de geldstromen zijn hier niet op ingericht. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen onderwijs kunnen volgen, hebben de scholen, gemeenten en zorgaanbieders in Noord- en Midden-Drenthe afgesproken om hier samen oplossingen voor te vinden. Dit lijkt te gaan lukken, nu de minister toestemming heeft gegeven om op vier locaties tot 2028 af te wijken van onderwijswetten en -eisen.

Onderwijs voor ieder kind

Wethouder Martin Rasker van de gemeente Assen is blij dat de onderwijsinstellingen aan de slag kunnen met de plannen. “We willen alle kinderen een plek geven op school. Elk kind verdient onderwijs dat goed aansluit bij het eigen leertempo. In de praktijk lukt dat nog niet altijd. Daarom ondersteunen we initiatieven die er toe leiden dat kinderen voor wie regulier onderwijs een stap te ver is, toch naar school kunnen.”

Eén groep, vijf leerlijnen

Inmiddels loopt een eerste pilot op Kind- en Leercentrum W.A. Van Liefland in Assen. Hier gaan vijf kinderen met een intensieve ondersteuningsbehoefte gaan vanaf september 2022 vijf dagen per week naar school. De kinderen vormen samen een groep, maar volgen elk hun eigen onderwijsleerlijn van rekenen en taal. Eén leerkracht en pedagogisch begeleiders van zowel Cosis als van Vanboeijen begeleiden de groep. De eerste ervaringen zijn positief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio