21.2 C
De Bilt

Officiële onthulling straatnaamborden verzetsslachtoffers in Roden

Op donderdag 6 juli 2023 om 15.00 uur vindt de officiële onthulling plaats van de nieuwe straatnaamborden in Roden waar de namen van de verzetsslachtoffers op staan vermeld. De onthulling is in aanwezigheid van initiatiefneemster mevrouw Ella Postema, de heer Cees van der Kooij van de Stichting Herdenken Noordenveld en burgemeester Klaas Smid. De locatie is de hoek Postemastraat aan de zijde van de Woldzoom in Roden.

In Roden zijn straten vernoemd naar verzets- en oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Op een gegeven moment zijn alle straatnaamborden vervangen. Vanaf toen stond alleen de naam van de straat erop en ontbrak de informatie over de desbetreffende persoon.

Wens om straatnaamborden aan te passen

Mevrouw Ella Postema is de dochter van Jan Postema. Zij was 1 jaar toen haar vader Jan Postema werd opgepakt vanwege zijn rol bij de mei-staking in Roden in de oorlog. Hij werd in Groningen doodgeschoten. Zij was erg teleurgesteld over het feit dat het onderschrift bij de Postemastraat verdwenen is. Voor haar voelt het alsof de geschiedenis van haar vader daarmee verdwenen is, alsof het er niet meer toe doet wat er in de oorlog is gebeurd.  Via het 4 mei-comité en stichting Herdenken Noordenveld kwam deze indringende wens bij de gemeente binnen.

Gemeente voldoet graag aan wens van mevrouw Postema

In de aanloop naar 4 en 5 mei zijn 14 straten voorzien van nieuwe straatnaamborden. Meer informatie over deze personen is te vinden op www.herdenkeninnoordenveld.nl/verzetsslachtoffers-uit-roden/ en www.herdenkeninnoordenveld.nl/joodse-slachtoffers-uit-roden/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio