16.3 C
De Bilt

Overstap naar verzekering met gemeentepolis geeft grote opluchting

Een nieuwe, beter passende, zorgverzekering afsluiten is mogelijk gemaakt voor 36 Assenaren door betalingsachterstanden af te kopen. Dit hebben de gemeente Assen en Werkplein Drentsche Aa gezamenlijk gedaan. Het gaat hierbij om mensen met een bijstandsuitkering die om uiteenlopende redenen schulden hadden bij hun zorgverzekeraar.

Door verzekeringsmaatschappijen worden deze mensen aangemerkt als wanbetaler en komen ze alleen nog in aanmerking voor een basisverzekering. Zonder hulp is het bijna onmogelijk om uit deze situatie te komen.

Basisverzekering

Het niet betalen van de zorgpremie kan voor mensen met een bijstandsuitkering grote gevolgen hebben. De premie voor de basisverzekering wordt dan direct op de uitkering ingehouden en zorgverzekeraars rekenen een boete van 35 euro per maand. Ook de zorgtoeslag vervalt en overstappen naar een andere verzekeraar mag niet. Daarnaast kunnen er hogere kosten zijn als noodzakelijke medische behandelingen niet worden vergoedt. In veel gevallen leidt dit tot zorgmijdend gedrag met alle gevolgen van dien.

Gemeentepakket

Sinds 2018 kunnen cliënten van WPDA, gebruiken maken van de Regeling uitstroom bijstandsgerechtigden en overstappen op de gemeentepolis. Deze verzekering bestaat uit een basis-, aanvullende en tandartsverzekering. De pakketten zijn aangepast op de doelgroep, waardoor er meer verzekerd wordt dan bij een reguliere aanvullende verzekering voor minder premie. De gemeente betaalt daarbij een deel van de premie.

Jaarlijks maken enkele mensen gebruik van deze regeling.

Afspraak met Zilveren Kruis

Helaas was sinds 2019 voor mensen met een betalingsachterstand bij Zilveren Kruis de overstap naar de gemeentepolis niet meer mogelijk. Dat leidde voor een behoorlijke groep mensen tot een uitzichtloze situatie. In het afgelopen jaar heeft WPDA goede afspraken kunnen maken met Zilveren Kruis. Dat heeft ertoe geleid dat per 1 januari in één keer 36 cliënten konden overstappen. Zij betalen de afkoopsom als lening in drie jaar af.

‘Fantastisch nieuws’

Medewerkers van WPDA die deelnemers dit goede nieuws mochten brengen kregen zeer positieve reacties. “Ik kan het niet geloven dat ik echt weer naar de tandarts kan,” aldus een inwoner, iemand anders gaf aan dat dit het meest fantastische nieuws van het nieuwe jaar was.
De overstap naar de gemeentepolis past in het streven van Werkplein Drentsche Aa en de gemeente Assen om inwoners een stabiele financiële basis te bieden. Financiële problemen vormen een grote stressfactor die veel gevolgen met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan niet meer mee kunnen doen aan sociale activiteiten, schaamte en depressie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio