8.8 C
De Bilt

Preventief fouilleren en cameratoezicht voor binnenstad Assen

Het voor de politie in Assen mogelijk om, na toestemming van het Openbaar Ministerie, preventief te fouilleren, sinds burgemeester Marco Out in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten heeft de binnenstad van Assen aan te wijzen als een veiligheidsrisicogebied. Daarnaast komt er cameratoezicht aan de Drostenlaan en in de Gouverneurstuin. Aanleiding voor deze maatregelen zijn diverse incidenten in de (binnen-) stad in de afgelopen maanden.

Ingezette acties

Burgemeester Out: “Het gaat om losstaande incidenten, maar ik merk dat ze zorgen voor gevoelens van onveiligheid bij een deel onze inwoners. De afgelopen periode is er, zichtbaar en onzichtbaar, door gemeente en politie op verschillende manieren ingezet om dergelijke incidenten te voorkomen en het verbeteren van het veiligheidsgevoel.” Er zijn onder andere extra toezichthouders vanuit de gemeente ingezet en er is (vanuit politie en gemeente) meer aandacht voor hotspots en specifieke locaties. De politie heeft in nagenoeg alle eerder benoemde situaties verdachten aangehouden. Er is zelfs sprake van veroordelingen door de toepassing van snelrecht.

Steekwapens

Hoewel de incidenten los van elkaar staan is er wel een overeenkomst, namelijk het gebruik van steekwapens. Burgemeester Out: “Het dragen en gebruiken van steekwapens is een zorgelijke maatschappelijke trend die momenteel in heel Nederland gesignaleerd wordt. Het is belangrijk om deze ontwikkeling in Assen een halt toe te roepen, hoewel alles voorkomen een onmogelijke opgave is.

Uit het eerder ingestelde messenverbod spreekt een duidelijk signaal dat messen niet welkom zijn in Assen, maar dit stopt het meebrengen van messen helaas niet. Het doen van meldingen en aangifte en het delen van signalen blijft daarom belangrijk. Ik roep inwoners en ondernemers dan ook op om dit te blijven doen. Dit helpt ook bij strafrechtelijk onderzoek.”

Preventief fouilleren

Binnen het veiligheidsrisicogebied wordt het eenvoudiger voor de politie om een aantal onderzoeksbevoegdheden toe te passen, zoals preventief fouilleren. De politie kan niet zomaar preventief fouilleren. Het Openbaar Ministerie bepaalt wanneer die bevoegdheden daadwerkelijk mogen worden gebruikt. Het is de bedoeling om de komende maanden op verschillende momenten en verschillende plaatsen in de binnenstad van Assen preventief te fouilleren.

Cameratoezicht

De afgelopen periode is er rondom de Drostenlaan en Gouverneurstuin sprake is van toegenomen overlast door de aanwezigheid van diverse groepen. Met het inzetten van cameratoezicht is de verwachting dat het gevoel van veiligheid in dit gebied wordt vergroot en overlast wordt beperkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio