13.1 C
De Bilt

Pride Photo tentoonstelling in Assen

Assen – Op zaterdag 25 september opende wethouder Jan Broekema de Pride Photo Tentoonstelling in Assen. Deze LHBTIQ+ foto-expositie toont op 20 grote panelen een selectie uit de ruim 2.500 afbeeldingen die vanuit 40 landen werden ingestuurd voor de Pride Photo Award 2020. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de landelijke toer, waarmee Stichting Pride Photo de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit wil bevorderen.

De openlucht tentoonstelling zal tot half januari op elf verschillende plekken in Nederland te zien zijn, waaronder tot en met zondag 17 oktober op het Koopmansplein in Assen. Elk paneel bevat een korte omschrijving met een QR-code, die leidt naar meer informatie over de afbeelding op de website.

Blij met komst Pride Photo

Wethouder Jan Broekema is blij met de komst van Pride Photo naar Assen. “Assen is sinds 2015 een Regenboogstad. We vinden het belangrijk dat Assen een stad is waar iedereen zich thuis en veilig voelt. In Assen komen we op voor een samenleving waar iedereen zichzelf mag zijn. Samen met de inwoners van Assen en vertegenwoordigers van de lokale (regenboog-) organisaties werken we eraan om dit waar te maken. Deze tentoonstelling maakt deze gedachte krachtig zichtbaar en ook bespreekbaar. Het is daarmee een mooie opmaat naar de Regenboogweek in Assen.”

Bekroonde foto’s

Naast de bekroonde foto’s zijn er ook extra verhalen aan de tentoonstelling toegevoegd. “Het totaal geeft een divers inkijkje in levens en werelden die voor veel mensen nieuw, verrassend, of mogelijk een beetje oncomfortabel zullen zijn. Ik ben er van overtuigd dat hij vele ogen zal openen en mensen aan het denken zal zetten” zegt Pride Photo directeur Hein-Jan Keijzer.

Hoogwaardige foto’s uitgekozen

Samen met gastcurator Micha Bruinvels (voorheen World Press Photo) zijn er hoogwaardige foto’s gekozen die verschillende urgente onderwerpen agenderen. Zo komen eenzaamheid bij oudere LHBTQ+ personen, LHBTQ+ vluchtelingenproblematiek, geweld tegen transgender personen, en Black Lives Matter aan bod. Maar de tentoonstelling confronteert de bezoekers ook op speelse wijze met eigen vooroordelen en aannames.

Nadenken over vooroordelen

“Ik denk dat we met deze laagdrempelige tentoonstelling veel mensen kunnen bereiken die niet dagelijks nadenken over vooroordelen of over de positie van de LHBTQ+ gemeenschap. Ik hoop dat deze foto’s hen aan het denken zet over seksuele- en genderdiversiteit”  aldus Keijzer. “Wij zijn de gemeente Assen en de lokale LHBTIQ+ belangenorganisaties dankbaar voor het enthousiasme waarmee zij deze tentoonstelling ondersteunen en faciliteren.”

Regenboogweek Assen

Tijdens de Regenboogweek Assen, die in Assen van 8 tot en met 15 oktober wordt gehouden, worden er diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de regenboog community. Op 11 oktober wordt in DNK het Regenboogsymposium ‘Vrijheid en veiligheid’ georganiseerd door Stichting Asser Regenboog Alliantie, er komt een podcast online met Asser Regenboogverhalen, er wordt in die week een filmavond georganiseerd. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op assen.nl/regenboogstad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio