13.1 C
De Bilt

Proef met hogere, kleine windmolens op boerenerven in 4 Drentse gemeenten

Vier Drentse gemeenten geven agrariërs de kans om hogere molens op hun erf te plaatsen. Het gaat om een proef van tien jaar in Midden-Drenthe, De Wolden, Westerveld en Hoogeveen. In de provincie Drenthe zijn nu alleen erfmolens tot 15 meter hoog toegestaan. In de pilot gaat deze ashoogte naar 25 meter. Agrariërs die geïnteresseerd zijn kunnen zich op www.middendrenthe.nl/proef-erfmolen aanmelden voor een gesprek over de mogelijkheden en voorwaarden.

Voorwaarden

Het plan is ontwikkeld in goed overleg met de provincie Drenthe. Aan deelname zijn voorwaarden verbonden. In elke deelnemende gemeente kunnen maximaal tien agrariërs meedoen. De provincie gedoogt de hogere molens voor pilotdeelnemers. De eerste twee jaar brengen de gemeenten in kaart hoe groot het draagvlak onder omwonenden is, wat de impact op het landschap is en wat de extra energieopbrengsten zijn. Daarna wordt besloten of permanent beleid voor de hogere erfmolens gewenst is. Zo ja, dan kunnen de deelnemers een definitieve vergunning aanvragen. Zo niet, dan moet de hogere molen na tien jaar worden verwijderd.

Hogere energieopbrengst

Het plan is ontstaan doordat agrarische ondernemers behoefte hebben aan hogere molens met een hogere energieopbrengst. De gestegen energieprijzen hebben veel impact op hun bedrijven. Wethouder Jan Schipper: “Er komt de laatste tijd al zo veel op boeren af. Als wij hen kunnen helpen met verduurzaming, dan doen we dat graag.”
Eerst oriënterende gesprekken Agrariërs die geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden op de website van de gemeente. Vervolgens worden zij uitgenodigd voor een gesprek over de mogelijkheden en voorwaarden.

Als een ondernemer besluit daadwerkelijk deel te willen nemen aan de pilot, dan moet voor 1 oktober 2023 een complete vergunningaanvraag ingediend worden. Wethouder Rico Schans: “Deze pilot is een duurzame oplossing binnen het landelijk gebied, waarbij het karakter van het landschap blijft bestaan en agrariërs de mogelijkheid hebben om groene energie op te wekken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio