12.8 C
De Bilt

Station Assen beleeft feestelijke onthulling plaquette architectuurprijs

Woensdag 6 april 2022 onthulde wethouder Harmke Vlieg de BNA-publieksprijs plaquette op Station Assen. Het vernieuwde station won de prijs van de Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus in 2021. Ter ere hiervan betrekken De Zwarte Hond, Powerhouse Company, ProRail, NS en gemeente Assen ook de reizigers bij deze gelegenheid.

Station Assen geeft identiteit aan de stad door een helder stedenbouwkundig en architectonisch gebaar te maken met het nieuwe stationsgebouw. Onder de iconische houten luifel strekt de rode loper zich als het ware uit vanaf het station naar de binnenstad. “Een uitnodigende, herkenbare en toegankelijke entree naar de stad, waar reizigers zich gemakkelijk kunnen oriënteren.” aldus NS-regiodirecteur Noordoost, Maarten Haverkamp.

Waardering voor het station van Assen

Het station heeft niet alleen de BNA-publieksprijs 2021 gewonnen, maar ook de Drentse Architectuurprijs 2021 en het is genomineerd voor de Prix Versailles, een internationale architectuur en designprijs. Daarnaast werd afgelopen jaar het station beoordeeld met een 7,6 van de reizigers. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 77.000 reizigers van I&O research, in opdracht van de NS en spoorbeheerder ProRail. De beoordeling van 7,6 is het hoogste cijfer van de Drentse stations. Ieder jaar wordt onderzocht hoe alle stations worden beoordeeld door de gebruikers.

Plaquette Architectuurprijs
Plaquette Architectuurprijs – Foto: Jantina Mulder – Jantina Fotografie4

Van doorreis station naar een verwelkomende plek

De rondom aangeplante bloemen staan volop in bloei en nodigen reizigers uit om het stadscentrum van Assen te ontdekken. Architectenbureau’s Powerhouse Company en De Zwarte Hond zijn er met het ontwerp er in geslaagd de reiziger een warm welkom te geven in de provinciehoofdstad. Waar vroeger het autoverkeer tussen het station en het centrum door raasde, rijdt het verkeer nu in een tunnel onder het stationsplein. Om het treinstation te realiseren, is er intensief samengewerkt tussen gemeente Assen, NS en ProRail.

Binnenkomer

Wethouder Harmke Vlieg: “Het stationsgebouw is voor veel reizigers de eerste kennismaking met Assen. En bij een eerste kennismaking wil je graag ‘goed voor de dag komen’ nietwaar? Volgens mij is dat uitstekend gelukt. De samenwerking, in gedeeld opdrachtgeverschap met NS en ProRail, heeft geleid tot dit moderne en toegankelijke station. Een gebouw dat iedereen een warm welkom heet in onze mooie stad.”

Combinatie van materialen

Bernadette Paping, projectmanager ProRail is heel trots op het station: “De houten kap van het station is natuurlijk schitterend. Het was een bijzondere klus om dit samen met onze aannemers te realiseren. Vooral de combinatie van de verschillende materialen waaruit het station bestaat was een bijzondere opgave. Het is fantastische gelukt; dit gebouw blijft je bij en dat is prachtig voor de stad.”

De onthulling vond plaats in aanwezigheid van de wethouder, genodigden en aanwezige reizigers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio