13.2 C
De Bilt

Station Assen beloond met publieksprijs Beste Gebouw van 2021

Assen – Het stationsgebouw van Assen is door het publiek verkozen tot beste gebouw van het jaar 2021. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Het bijzondere station werd in 2020 opgeleverd.

Station gewaardeerd door reizigers

Het Van der Valk-hotel op de Zuidas in Amsterdam was volgens de vakjury de winnaar, terwijl ProRail de stem van het publiek won. Bernadette Paping-Geertman, projectmanager bij ProRail, is trots op de prijs. “Officieel is het niet de échte prijs, want volgens de vakjury is het Van der Valk-hotel het gebouw van het jaar, maar het ligt er maar aan hoe je er naar kijkt. Dit station is vooral voor de reizigers, dus dan is zo’n publieksprijs misschien juist de hoofdprijs.”

Bernadette is erg te spreken over de samenwerking die er tijdens het project was tussen ProRail, NS, de gemeente, architectenbureaus The Powerhouse Company en De Zwarte Hond, aannemer Hegeman en houthandel Heko Spanten, die de volledig houten dakconstructie heeft gemaakt. Dat is de blikvanger van het gebouw en is met 3000 vierkante meter een van de grootste houten constructies van Nederland.

Station Assen 02 Perry Brouwers © Regio Online
Foto: Perry Brouwers – © Regio Online

Oordeel van de jury

De jury sprak lof uit voor ProRail, NS en de gemeente, die een jong bureau de kans gaven om samen met een ervaren architect te realiseren. Stedenbouwkundig zit het station knap in elkaar; de verbinding over het spoor overtuigt, de routes zijn helder en de openbare ruimte is mee-ontworpen. De jury, die zich het oude, onprettige stationsgebied nog herinnert, vindt dit gebouw een aanwinst en een icoon voor Assen.

Station Assen 01 Perry Brouwers © Regio Online
Foto: Perry Brouwers – © Regio Online

Mooier en moderner

In het kader van ProRail Verduurzaamt is dit station een mooie toevoeging. De kap is voorzien van sedum, deze plantjes houden regenwater vast en zorgen voor natuurlijke koeling, zoals op alle groene daken. Niet alleen is dit duurzaam en milieuvriendelijk, het ziet er ook erg mooi uit. En dat vinden ze bij ProRail ook belangrijk. Want zo kunnen we Nederland telkens een stukje mooier maken.

Het station is ook genomineerd voor de Drentse Architectuurprijs, waar nog steeds voor gestemd kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio