20 C
De Bilt

Van Gogh Huis Drenthe krijgt een facelift

Het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam/Veenoord krijgt een facelift. Het voormalige logement wordt ontwikkeld tot een vernieuwde en verrassende erfgoedlocatie waar bezoekers zich kunnen onderdompelen in het verhaal over de Drentse periode van Vincent van Gogh. In Drenthe maakte Van Gogh een moeilijke tijd door, maar hij vond er ook zijn roeping. Tijdens zijn verblijf in 1883 in het logement in Nieuw-Amsterdam besloot hij dat hij zijn leven aan de schilderkunst wilde wijden. Bezoekers zien, horen en beleven straks de Drentse periode in het leven van Van Gogh. Het Van Gogh Huis Drenthe is het enige overgebleven pand in Nederland waar de schilder woonde en werkte dat openbaar toegankelijk is voor bezoekers.

Logement Scholte

Het ‘logement Scholte’ uit 1871 kent een lange geschiedenis. In oktober 1883 nam Van Gogh hier zijn intrek. Het Van Gogh Huis is sinds 2003 open voor bezoekers. Het kamertje op de eerste verdieping waar Vincent sliep en werkte, is nog steeds in originele staat en is daarmee uniek in Nederland. Sinds het voorjaar van 2022 huurt de Stichting Van Gogh en Drenthe het gehele pand. Dat maakt het mogelijk om het hele logement te gebruiken als museaal deel om het verhaal van Vincent van Gogh in Drenthe te vertellen.

Meegezogen in het gemoed van Vincent

In het komende half jaar wordt het pand opnieuw ingericht. “De bezoeker wordt straks meegezogen in het gemoed van Vincent,” vertelt Heily Stoel-Snater, voorzitter van het bestuur van de Stichting Van Gogh en Drenthe. “Dat doen we onder meer door de inzet van moderne audiovisuele middelen. Je wordt meegenomen in het verhaal van Vincents komst naar Drenthe, zijn indrukken en zijn gevoel. In iedere ruimte beleef je een deel van het verhaal. Na een bezoek aan het nieuwe Van Gogh Huis Drenthe kun je je voorstellen wat de schilder hier heeft meegemaakt, en waarom!”

Stichting

De kosten van de vernieuwing worden grotendeels gedekt door subsidies. De gemeente Emmen heeft al een besluit over een subsidie aan het Van Gogh Huis genomen. De stichting heeft ook een subsidieaanvraag bij de provincie ingediend en verwacht dat hierover begin 2023 een besluit wordt genomen. De eerste signalen waren positief te noemen. Ook is een subsidieverzoek gedaan aan een Europees fonds. Besluitvorming hierover wordt begin februari verwacht. Voor het laatste aanvullende deel zal de stichting zich wenden tot diverse fondsen.

Van Gogh Jaar 2023

Het komende jaar staat Vincent van Gogh centraal in Drenthe. Het is dan 140 jaar geleden dat hij hier neerstreek en het Van Gogh Huis Drenthe viert tevens zijn 20-jarige bestaan. In de gemeenten Emmen, Hoogeveen en Coevorden zijn tal van activiteiten, tentoonstellingen, concerten en bijeenkomsten die in het teken staan van Van Gogh. Daarnaast is in het Drents Museum vanaf september een grote Van Goghtentoonstelling te zien.

“Het Van Gogh Huis Drenthe kan in de toekomst samen met het Drents Museum fungeren als drager van de erfenis van Van Gogh in Drenthe,” zegt cultuurwethouder Dewy Leal van de gemeente Emmen. “We ondersteunen daarom deze doorontwikkeling van het Van Gogh Huis, waarmee het verhaal van Van Gogh nog beter verteld wordt. We zien mooie kansen voor cultuur, recreatie en toerisme.”

Opening Van Gogh Huis in juni

Het Van Gogh Huis Drenthe sluit vanaf 1 januari 2023 tijdelijk de deuren vanwege de verbouwing en herinrichting. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in juni afgerond. Voorzitter Heily Stoel: “In 2023 openen we een vernieuwd Van Gogh Huis. Mooi voor onze dorpen, mooi voor de gemeente en voor iedereen in Drenthe en daarbuiten. Maar ook een beloning voor onze vrijwilligers die zich de afgelopen twintig jaar met hart en ziel voor ons Van Gogh Huis hebben
ingezet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio