13.1 C
De Bilt

Verlenging noodopvang asielzoekers in Expo Assen

Er komt een verlenging voor de tijdelijke noodopvang voor asielzoekers in Expo Assen tot 31 mei 2023. Op grond van humanitaire redenen en vanuit een besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid, heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Assen ingestemd met een verzoek van het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA). De nieuwe eigenaar van de hal, Lenferink Groep Zwolle, wil hier graag medewerking aan verlenen.

Goed overleg

De afgelopen periode is er goed overleg geweest tussen de gemeente en Lenferink over de verlenging van de noodopvang. De eigenaar heeft andere plannen met de hal, die op instemming van de gemeente kunnen rekenen. Lenferink wil vanaf 1 juni 2023 starten met de verbouwing van Expo Assen. Tot die tijd kan de locatie als opvanglocatie voor asielzoekers gebruikt worden.

Verlenging

Reden om de noodopvang te verlengen is dat er in ons land nog steeds onvoldoende ruimte is voor de opvang van asielzoekers. Het COA heeft zeer dringend behoefte aan opvangplekken voor asielzoekers, omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel de huidige toestroom niet kan verwerken. Daar is nog altijd sprake van een onmenselijke en onwenselijke situatie.

Aanvullende voorwaarden

De gemeente heeft in de gesprekken met het COA twee extra voorwaarden gesteld voor verlenging. Het COA moet meer aandacht besteden aan de daginvulling  en de inrichting van de hal moet aangepast worden voor langer verblijf. In de praktijk blijkt namelijk dat mensen langer in de hal verblijven dan aanvankelijk werd gedacht, voordat ze kunnen doorstromen naar een azc. Het COA is met deze voorwaarden akkoord gegaan. Zij gaan samen met Lenferink de voorzieningen in de hal aanpassen, denk daarbij aan meer aankleding van de hal en meer mogelijkheden om binnen te recreëren.

Daarnaast doet Assen een dringende oproep aan het Rijk om een meer permanente en structurele oplossing te bieden voor de opvang van asielzoekers. Vooruitlopend op extra taakstellingen voor (nood)opvang doet het college een beroep op het COA om oog te hebben voor een evenredige verdeling van de opvang en de omvang van de noodopvang die gemeente, veiligheidsregio en/of provincie nu leveren zwaar mee te laten wegen.

Nieuwe afspraken

De nieuwe afspraken tussen de gemeente en het COA zijn vastgelegd in een addendum (aanvulling) op de lopende bestuursovereenkomst voor de opvang. Het eerder opgestelde beheersplan wordt aangepast aan de nieuwe situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio