13.2 C
De Bilt

Camera’s registreren alle voertuigen in voetgangersgebied

Met tien extra kentekencamera’s naast de drie al bij de Brink hingen, krijgt de handhaving in de voetgangerszone in de Binnenstad vanaf 1 januari a.s. een flinke impuls. De camera’s zijn geplaatst in of bij de Kerkstraat, Markt, Weierspoort, Mercuriusplein, Ceresplein, Ceresstraat, Oude Molenstraat, Oudestraat, Gedempte Singel en Mulderstraat. Door vanuit een hoogwerker een veiligheidshesje weg te halen, onthulde wethouder Bert Jan ten Oever vandaag de camera bij de Weierspoort.

Voertuigen

De camera’s registreren de kentekens van alle gemotoriseerde voertuigen die de voetgangerszone inrijden. Buiten de zogeheten venstertijden, waarin bevoorrading van winkels is toegestaan, registreert een geautomatiseerd systeem of een voertuig een ontheffing heeft. Als dat niet het geval is, dan volgt automatisch een boete. De eerste twee maanden gelden als gewenningsperiode. Bestuurders die in deze periode in de fout gaan bij één van de tien nieuwe camera’s, krijgen dan bij de eerste overtreding een waarschuwing.

In de gehele voetgangerszone geldt vanaf 1 januari één regel voor de venstertijden: ma t/m za van 07.00 – 12.00. Dit betekent dat het nu nog geldende avondvenster van 17:30 tot 22.00 uur vervalt. Vooruitlopend op de invoering van een Zero Emissie Zone per 1 januari 2025 kan logistiek zero emissie vervoer wel een ontheffing krijgen voor bevoorrading in de avonduren.

Leefbaarheid


Wethouder Bert Jan ten Oever ziet het inzetten van de camerahandhaving als een belangrijke stap vooruit: “Dit zal bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid van het kernwinkelgebied en daarmee de aantrekkelijkheid van Assen vergroten.”
De proef met drie camera’s rondom de Brink en de Brinkstraat heeft laten zien dat de overlast van voertuigen die zich niet in het gebied mogen bevinden, sterk is afgenomen. Ondernemers en bewoners van de binnenstad zijn betrokken bij totstandkoming van de maatregelen.

Ontheffing


Vanaf 1 januari zijn in de gehele voetgangerszone nieuwe toegangsregels van kracht. Een geautomatiseerd systeem kan immers geen rekening houden met ongeschreven afspraken. Degenen die de nieuwe situatie het meest zullen merken, zijn bestuurders van voertuigen die zonder ontheffing het voetgangersgebied inrijden buiten de venstertijden. De regels gelden ook voor bromfiets- en scooterrijders.

Alleen voor registratie kentekens


In principe registreren de camera’s alleen kentekens en worden ze niet ingezet als algemeen instrument voor veiligheidstoezicht. Als er al personen in beeld komen, dan worden deze door de software automatisch onherkenbaar gemaakt (geblurd) op de foto.
De kentekencamera’s werken vanaf 1 januari 2023. Na een jaar volgt een evaluatie van de camerahandhaving en de nieuwe toegangsregels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio