7.2 C
De Bilt

Wel of niet twee supermarkten op PBH-terrein in Tynaarlo?

De gemeente Tynaarlo moet nadenkend over de juiste inzet van supermarkten. Moet zij bij de ontwikkeling van het dorpscentrum van Zuidlaren gáán voor een winkelcentrum met hedendaagse supermarkten waarin mensen goed kunnen vinden wat ze zoeken, en die consumenten aan Zuidlaren binden? Of voor een maximale spreiding van kleinere supermarkten met beperkt parkeren over het centrum? Of iets daar tussenin?

Zuidlaren en supermarkten

Dat zijn de vragen die B&W onlangs zichzelf hebben voorgelegd, alle studies over Zuidlaren en de supermarkten overziend. Het gemeentebestuur had en heeft voor de ontwikkeling van het winkelhart van Zuidlaren één hoofddoel: een toekomstbestendig, aantrekkelijk centrum. Het centrum moet ook over tien en twintig jaar aan de wensen van het winkelend publiek voldoen.

Breed winkelaanbod

Belangrijk daarvoor is de breedte van het winkelaanbod, met als belangrijk onderdeel hedendaagse supermarkten. Maar ook het behoud van de identiteit van Zuidlaren met zijn historisch dorpskarakter is daarvoor heel belangrijk. Tijdens de burgerparticipatie bleken de inwoners hier zeer veel waarde aan te hechten.

Helaas blijken binnen de bestaande bebouwing hedendaagse supermarkten en behoud van het beschermd dorpsgezicht met elkaar op gespannen voet te staan. De supermarkten hebben, om aan de wensen van de klant te voldoen, meer en/of andere ruimte nodig dan waarover AH aan Stationsweg 33 beschikte en de Jumbo nu beschikt, onder meer voor het parkeren. Dat is nu al reden voor consumenten om elders hun boodschappen te doen (koopkrachtafvloeiing).

Verhuizen of verbouwen?

Om dit op te lossen moet er of uitgebreid (verbouwd) of verhuisd worden. Al enkele jaren geleden is naar de uitbreidingsmogelijkheden voor AH gekeken. Er bleek toen een grote aantasting van het historisch dorpsgezicht nodig te zijn om tot een winkel te komen die voldoet aan de huidige wensen van de consument. AH is inmiddels naar een tijdelijk pand op het Prins Bernardhoeve(PBH)-terrein verhuisd.

De hoop was dat het pand waarin de Jumbo zit, wèl goed te verbouwen zou zijn, en dat het aantal goed bereikbare parkeerplaatsen er voldoende uit te breiden zou zijn, zonder grote aantasting van het beschermd dorpsgezicht. Dat blijkt echter helaas niet het geval. Zo zouden er meerdere panden voor gesloopt moeten worden.

Geen aantasting van identiteit Zuidlaren

Voor een vernieuwde Jumbolocatie het beschermd dorpsgezicht fors aantasten, is volgens het college van B&W geen optie. Dat wil het college eenvoudigweg niet, maar het zou ook haaks staan op de uitkomsten van de burgerparticipatie. Ook de Rijksdienst cultureel erfgoed en de provincie zouden er waarschijnlijk niet mee akkoord gaan.

Zonder forse ingrepen zou in het Jumbopand echter geen hedendaagse  supermarkt kunnen komen, die aan de wensen van de klanten voldoet en blijft voldoen.

Geen grote en kleine supermarkt

De gemeenteraad wil graag dat de twee supermarkten qua huisvesting en parkeermogelijkheden vergelijkbare mogelijkheden krijgen (‘gelijkwaardig speelveld’). Daarom is ook de combinatie van een beperkte supermarkt op de huidige Jumbo locatie aan de Stationsweg met op het PBH-terrein een grote, moderne supermarkt voor het college geen optie.

Voor het goed kunnen functioneren van beide supermarkten is het belangrijk dat de verschillen niet te groot zijn. De verwachting is namelijk dat wanneer dit niet het geval is, het tot gevolg heeft dat een deel van de mensen hun boodschappen elders blijft doen en dit is nou juist waar de raad een oplossing voor wil.

Drie mogelijkheden blijven over

Hierdoor zien B&W nog maar drie (niet optimale) mogelijkheden:

  • De Jumbo-locatie beperkt aanpassen en op het PBH-terrein een qua vierkante meters en parkeergelegenheid beperkte supermarkt.
  • Twee full-service supermarkten naast elkaar aan de voorzijde van het PBH-terrein, waar inwoners goed hun boodschappen kunnen doen.
  • Niets doen. AH kan dan terug naar de Stationsweg. Resultaat: twee supermarkten zoals we die kennen (Jumbo) of kenden (AH), met een maximale spreiding van de supermarkten over het centrum.

Volgens B&W zal tussen deze drie opties gekozen moeten worden. B&W spreken hierover eerst met belanghebbenden en de gemeenteraad, vóór een definitief standpunt in te nemen.

B&W voor binden van klanten

B&W neigen voorlopig echter naar twee fullservice supermarkten op het PBH-terrein. Inwoners kunnen dan goed hun boodschappen doen in hun eigen regio en zullen hiervoor minder snel naar omliggende plaatsen gaan. De verwachting is dat dit ook een positief effect heeft op de rest van het winkelcentrum, omdat er dan meer klanten het dorpscentrum in komen.

Beschermd dorpsgezicht

Door het respecteren van het beschermd dorpsgezicht (geen aantasting ervan voor verbouwing supermarkten) wordt de identiteit van Zuidlaren niet aangetast. Dat is voor de consumenten één van de belangrijke redenen om het centrum in te gaan, naast de kwaliteit waar de winkels en horeca in Zuidlaren bekend om staan. Met nieuwe investeringen door de gemeente in de looproutes tussen de supermarkten en de rest van het dorpscentrum zal het volgens B&W voor de klanten van de supermarkten aantrekkelijk worden om verder het dorpscentrum in te gaan. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio