10.4 C
De Bilt

BredaNu start 6-delige serie over laaggeletterdheid: Gewone Helden

Breda Hoofdrolspelers Jolanda, Toon, Elly, Jaco en Christ hebben of hadden moeite met lezen en schrijven en omgaan met computers. Zij vertellen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe ze daar mee om gaan. Maar ze laten vooral zien dat laaggeletterdheid niets is om je voor te schamen.  

De hoofdrolspelers geven een kijkje in hun dagelijkse leven met zelf opgenomen vlogs. Ze geven openhartig antwoord op directe vragen. Ze laten zien wat ze lastig vinden, maar ook waar hun passie ligt en waar ze heel goed in zijn. Iedere aflevering ontvangt de hoofdrolspeler ook een speciale gast zoals Peter Kesseler, voormalig tourkok van Guus Meeuwis en tonprater Andy Marcelissen.

Persoonlijke verhalen

1 op de 6 mensen in Nederland is laaggeletterd. Meer dan de helft van deze groep heeft Nederlands als moedertaal. Juist bij deze groep is er nog veel schaamte. De hoofdrolspelers in deze serie zijn helden omdat ze hun kwetsbare verhaal durven te vertellen, om anderen te helpen. 

In elke aflevering staat een van de hoofdrolspelers centraal. De eerste keer is dit Jolanda. Haar grote passie is koken. Haar grootste talent: doorzettingsvermogen. Ze laat zien hoe ze, ondanks tegenslagen, omgaat met laaggeletterdheid en hoe ze altijd bezig is om zichzelf te ontwikkelen. Want: er bestaan allerlei mogelijkheden om er iets aan te doen!

uc?id=1LVuUbomRSFOTLB kd tdRNTdjd2cwph
laaggeletterdheid. Tijdens de opnamen van een van de uitzendingen. Foto: gemeente Breda

Aanpak laaggeletterdheid

Gewone Helden is een samenwerkingsverband tussen BredaNu en Digi-Taalhuis Breda. En onderdeel van de aanpak ‘Laaggeletterdheid’ van de gemeente Breda. De vijf hoofdrolspelers zijn Taalambassadeur bij Taalpanel Breda, onderdeel van Digi-Taalhuis Breda. Zij geven presentaties, testen teksten op begrijpelijke taal en motiveren andere laaggeletterden.

Sinds 2019 zet Breda zich extra in voor taal, laaggeletterdheid en basisvaardigheden. Wethouder Arjen van Drunen over Gewone Helden: “Moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden kan grote gevolgen hebben. Het betekent vaak ook moeite hebben om echt mee te doen in de samenleving. Het kan zijn dat je minder grip hebt op je gezondheid en geldzaken of minder snel een baan vindt. Wat mij betreft zijn de hoofdrolspelers in deze serie geen gewone helden maar super helden. Ze durven laten zien wat het voor hen betekent. Ze doorbreken een taboe en maken het onderwerp bespreekbaar. Daarmee helpen ze ook anderen weer.”

Eet je mee?

In de periode van de uitzendingen  – de maanden mei en juni – is er ook een aantal activiteiten op verschillende locaties in Breda, georganiseerd door Digi-Taalhuis Breda. Mensen die in het dagelijks leven ergens tegenaan lopen, doordat ze bijvoorbeeld moeite hebben met lezen en schrijven, worden uitgenodigd aan een gezellige eettafel. De bedoeling is een ongedwongen gesprek over eigen ervaringen, over (leer)wensen en dromen.

Uitzendingen

De afleveringen van Gewone Helden worden tweewekelijks op dinsdag uitgezonden op BredaNu. Elke aflevering wordt twee dinsdagen 24 uur lang herhaald. De eerste aflevering is op dinsdag 3 mei 2022. 

Voor meer informatie: www.taalhuisbreda.nl, www.taalpanelbreda.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio