7.5 C
De Bilt

68 bomen geplant in laatste deel Speelhuislaan in Breda

Met het planten van de eerste van 68 bomen in het laatste deel van de Speelhuislaan in Breda, zorgde wethouder Eddie Förster voor de aftrap van de afrondende werkzaamheden van de reconstructie van de Speelhuislaan. Dit is onderdeel van de transformatie van ‘de Strip’, de eerste realisatiefase van het Bredase Havenkwartier.

Sinds begin 2023 werkt aannemer KSM Wegenbouw B.V. in opdracht van de gemeente Breda aan de herinrichting van het laatste deel van de Speelhuislaan: het stuk tussen de Belcrumweg en de Backer & Ruebweg.

Stenen eruit, groene bomen erin

Deze ‘verlengde’ Speelhuislaan krijgt grotendeels dezelfde uitstraling als het in 2015 en 2016 gerealiseerde deel van de Speelhuislaan richting het station. Bij de herinrichting is maar liefst 3.773m2 verharding verdwenen. Tussen de twee rijbanen met eenrichtingsverkeer is een brede middenberm aangelegd, waarin het spoorlijntje en een wandelpad zijn aangelegd. Auto’s kunnen parkeren in parkeervakken aan de buitenkant van de weg.

In het eerste deel van de verlengde Speelhuislaan wordt de formele laanstructuur met gazon en bomen doorgezet. Vanaf halverwege de laan, waar vroeger het Speelhuis stond, komt een meer bosachtige inrichting. Naast de 68 bomen worden er 69 struiken en 2.416 vaste planten geplant. Er komt 1.500m2 natuurlijk grasmengsel en 1.446 m2 gazon.

Wethouder Eddie Förster

Wethouder Eddie Förster (Stedelijke ontwikkeling) hierover: “Geweldig dat we met het planten van bomen de kroon op het werk zetten van de herinrichting van de Speelhuislaan. De laan krijgt hiermee weer de glorie terug die het ooit had. Ruim, met verwijzingen naar de historie en groen. Dat laatste past helemaal in onze ambitie om in 2040 een stad in het park te zijn. Vandaag zetten we hiermee met elkaar een volgende stap in de ontwikkeling van de Bredase spoorzone CrossMark Breda.”

Tijdelijke verharding

De Speelhuislaan is nog niet helemaal af. Hier en daar ligt tijdelijke verharding, omdat er nog een tijd bouwverkeer zal rijden. Na de bouwactiviteiten zal definitieve afwerking plaats vinden. Dan wordt ook nog 855m2 bloembollen geplant.

De Strip

Op termijn moet hier een nieuwe, dynamische stadswijk verrijzen met ruim 650 woningen en cultuur en creatief ondernemen in gerenoveerde fabriekshallen. De openbare ruimte zal daarbij hoogwaardig zijn en uitnodigen voor wandelen, fietsen, spelen en verblijven. Het groene karakter en de opvang van hemelwater vormen ook belangrijke uitgangspunten voor herinrichting van de Speelhuislaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio