14.8 C
De Bilt

Aanpak tegen energiearmoede van gemeente Oosterhout en Thuisvester

Vanwege de hoge energieprijzen en de dalende koopkracht komen steeds meer huishoudens in financiële problemen. Met een aanpak om energiearmoede te beperken en energierekeningen te verlagen, wil de gemeente Oosterhout inwoners helpen energie te besparen. De aanpak start met een energie bespaar team en informatiebijeenkomsten. De gemeente werkt hiervoor samen met Thuisvester, maar ook woningen van andere verhuurders en woningeigenaren komen in aanmerking.

Wethouder Willem-Jan van der Zanden over deze aanpak: “We gaan vanaf volgende week woensdag 1 februari van start met de aanpak in de Bloemenbuurt. De winter is al begonnen en wij krijgen veel vragen van inwoners die niet meer kunnen rondkomen. In de wijk Oosterheide en dan specifiek in de Bloemenbuurt, is de nood het hoogst. We weten dat niet iedereen bij de gemeente durft aan te kloppen, daarom gaan wij naar de mensen toe om hen te helpen hun energiekosten te verlagen.”

Aanpak met Energiebespaar-team

Bij de selectie van huishoudens is gekeken naar de eerder uitgekeerde energietoeslag in 2022. Inwoners die in aanmerking komen ontvangen een brief wanneer de klusbus van het energie bespaar team langskomt. Een bezoek duurt ongeveer 4 uur. Als de bewoner niet thuis is krijgt die een kaartje in de bus om een afspraak te maken.

Service aan huis

De aannemer van Thuisvester komt gratis langs. Tijdens het bezoek inventariseert hij de woning, geeft advies en past direct kleine energiebesparende maatregelen toe die helpen de energierekening te verlagen. Zoals radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen of een waterbesparende douchekop. Ook daar worden geen kosten voor in rekening gebracht. Een maand later komen de energie bespaar coaches van de gemeente langs om te horen of inwoners nog hulp nodig hebben of vragen hebben over de toegepaste maatregelen.

Wethouder van der Zanden vervolgt: “Met deze persoonlijke service aan huis zorgen we voor besparing op energiekosten van de mensen die nu moeite hebben om de rekeningen te betalen. Naast het geven van persoonlijk advies zorgt het energie bespaar team voor het plaatsen van gratis energiebesparende producten thuis. Het team geeft tips over hoe je nog meer kunt besparen. Zo gaat je energierekening omlaag en dat scheelt op de energierekening. Gemiddeld besparen gezinnen op deze manier honderden euro’s per jaar.”

Informatiemarkten met tips en informatie

Om iedereen te kunnen helpen met het besparen van energie organiseert de gemeente ook informatiemarkten in buurthuizen en activiteitencentra waar mensen vrijblijvend langs kunnen komen voor tips en hulp. Tijdens de markten zullen verschillende partijen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld het energie bespaar team van de gemeente en Thuisvester, de energiecoaches van Oosterhout Nieuwe Energie en budgetcoaches van Surplus. De eerste informatiebijeenkomst is op 27 februari 2023 in activiteitencentrum de Bunthoef.

Witgoedregeling

Eind februari komt de gemeente ook nog met een witgoedregeling voor inwoners die in aanmerking komen. Met de witgoedregeling kunnen inwoners een oud apparaat zoals een vriezer, koelkast of droger inruilen voor een nieuw energiezuinig apparaat. Inwoners kunnen ook hiervoor kiezen op advies van het energie bespaar team.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio