0.6 C
De Bilt

Aantonen mantelzorg wordt makkelijker

Moerdijk Soms is het nodig dat een mantelzorger dichtbij de persoon woont die hulp nodig heeft. Een mantelzorgwoning kan dan een oplossing zijn. Vaak is voor een zo’n woning geen omgevingsvergunning (bouwvergunning) nodig. De noodzaak van de zorg moet wel altijd worden aangetoond. Om dat te makkelijker te maken, ontwikkelde de gemeente Moerdijk een standaard mantelzorgverklaring.

Makkelijker maken

De afgelopen tijd ontvangt de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) steeds vaker informatieverzoeken en aanvragen voor een omgevingsvergunning die te maken hebben met zorg. In veel gevallen is er geen omgevingsvergunning nodig voor het realiseren van een voorziening. Wel moet door de aanvragen altijd aantonen dat de mantelzorg noodzakelijk is, met een bewijs van een huisarts, wijkverpleegkundige of medisch specialist.

aantonen Mantelzorg

Dit leidde bij de beoordeling van dit soort aanvragen en informatie verzoeken soms tot lastige situaties. Bijvoorbeeld als een aanvrager een document indiende dat niet afkomstig was van een medisch deskundige. Ook is niet elke huisarts bereid om een dergelijke verklaring af te geven.

Wethouder Désirée Brummans: “Als gemeente willen we graag meewerken aan het realiseren van zorgwoningen. Om het voor initiatiefnemers wat gemakkelijker te maken de behoefte aan zorg aan te tonen, hebben we een standaard zorgverklaring ontwikkeld. Een initiatiefnemer hoeft op deze verklaring alleen de NAW-gegevens van verlener en -ontvanger in te vullen en kan deze vrij eenvoudig laten ondertekenen door een huisarts, wijkverpleegkundige of medisch specialist.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio