12.4 C
De Bilt

De afvalcoach beantwoord al je vragen over afval in Oosterhout

De gemeente Oosterhout introduceert in Oosterhout twee afvalcoaches. Die afvalcoaches moeten inwoners bewuster gaan maken van afval en afval scheiden. De coaches gaan het gesprek aan met mensen en geven tips en adviezen over het scheiden van afval. Wethouder van der Zanden: “Goed afval scheiden kan soms best een uitdaging zijn. Onze afvalcoaches gaan met inwoners in gesprek en helpen met tips en adviezen. Zo zorgen we samen voor een schone stad. Want samen krijgen we meer voor elkaar”.

Afvalcoaches

De twee afvalcoaches, Karin en Dennis, gaan dagelijks op pad. Ze onderzoeken afval dat verkeerd wordt aangeboden. Ze gaan het gesprek aan met inwoners, maar zullen als dat nodig is ook handhavend optreden door een boete uit te schrijven. Dat laatste doen ze bijvoorbeeld bij illegaal gedumpt afval en bij bijplaatsingen. Wethouder van der Zanden: “Uiteindelijk wil iedereen een schone stad, waar het fijn vertoeven is. En dat lukt alleen als iedereen meehelpt. De afvalcoaches denken actief mee in oplossingen. Ze geven tips die in elk huishouden makkelijk toe te passen zijn en het scheiden van afval makkelijker maken”.

Oosterhouters zijn goed bezig

Dennis: “Oosterhouters doen het best goed als het gaat om afval scheiden. Maar het kan nog beter. We vinden bij de milieustraat bijvoorbeeld steeds vaker materialen tussen de harde kunststoffen die er niet in thuis horen. Of in de zakken voor plastic, blik en drankenkartons. Die materialen zorgen voor vervuiling, waardoor afval bij de verwerker wordt afgekeurd. En dat kost geld. Geld dat uiteindelijk weer moet worden doorberekend in de afvalstoffenheffing”.

Praktische tips

Karin: “Met praktische tips hopen we mensen te helpen bij het scheiden en op de juiste wijze aanbieden van hun afval. Helaas wordt afval nog wel eens te vroeg aangeboden. De zakken met plastic, blik en drankenkartons hangen er in sommige wijken bijvoorbeeld al dagen voor de dag van inzameling. Dan ligt dat afval te lang buiten en dat trekt ongedierte aan. Ratten bijvoorbeeld. Daar zit niemand op te wachten.

We hebben ook aandacht voor afval dat illegaal gedumpt wordt, bijvoorbeeld in de bossen. En voor containers die mensen te vroeg buiten zetten, of te laat weer binnen halen. Door met mensen in gesprek te gaan hopen we op meer begrip, beter gescheiden afval en schonere aanbiedplekken”.

Inwoners kunnen de afvalcoaches de komende tijd overal tegenkomen, op straat, in de wijk, bij bijeenkomsten of bij evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio