17.3 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Baarle-Nassau gaat Nederlandse vuurwerkregels scherper handhaven

Om de overlast door vuurwerktoeristen tegen te gaan zet Baarle-Nassau in op intensivering van de handhaving van de Nederlandse wet- en regelgeving voor vuurwerk. Vanaf de herfstvakantie 2023 zullen er controles plaatsvinden die in frequentie gaan toenemen in aanloop naar de jaarwisseling 2023/2024.

Dit betreft niet alleen controles op bezit en vervoer van vuurwerk wat door vuurwerktoeristen in Baarle-Hertog (BE) wordt gekocht. Ook de bevoorrading van de vuurwerkwinkels in Baarle-Hertog over Nederlands grondgebied zal worden gecontroleerd. Deze controles zullen vooral zijn gericht op het voldoen aan de Nederlandse vereisten voor het transport van vuurwerk.

Gezamenlijke integrale controles in en rondom Baarle-Nassau

Naast de zichtbare en onzichtbare dynamische controles zullen er vanaf 18 november in en rondom Baarle-Nassau gezamenlijke integrale controles zijn van politie, boa’s, Inspectie voor Leefbaarheid en Transport en de douane. Zij worden in het uitgestrekte buitengebied ondersteund door inspecteurs en surveillanten van Samen Sterk in Brabant (SSiB). Ook wordt door middel van communicatie aandacht besteed aan het verbod op verkoop en transport van vuurwerk in Nederland. Met tijdelijke waarschuwingsborden zal iedereen worden geattendeerd op de gevolgen hiervan in geval van overtreding.

Burgemeester De Hoon-Veelenturf: ,,Met bovengenoemde maatregelen hoop ik de overlast die wij in Baarle van het vuurwerktoerisme ervaren, verder een halt kunnen toeroepen.”

Samenwerking in district De Baronie

Vuurwerk vormt de laatste jaren niet alleen een toenemend maatschappelijk probleem in Baarle-Nassau. Ook het politiedistrict De Baronie kent genoeg voorbeelden, zoals het misbruik van (illegaal) vuurwerk bij de excessen in het dorp Veen, de Bredase wijk Hoge Vught en bij voetbalwedstrijden. Burgemeester De Hoon-Veelenturf van Baarle-Nassau heeft daarom gepleit voor een gezamenlijke integrale aanpak van de vuurwerkoverlast. In het districtelijk driehoeksoverleg wordt er momenteel een plan van aanpak opgesteld.

Verschillen in wet- en regelgeving

In de bebouwde kom van Baarle-Hertog (BE) zijn zes vuurwerkwinkels gevestigd, waarvan vijf winkels geconcentreerd zijn in de omgeving Kapelstraat, Klokkenstraat en Molenstraat. Deze Belgische vuurwerkwinkels mogen het hele jaar vuurwerk verkopen, in tegenstelling tot Nederland waar dit slechts de laatste drie dagen van het jaar is toegestaan. Als gevolg hiervan kent Baarle in het najaar een grote toestroom van vuurwerktoeristen, hoofdzakelijk vanuit Nederland. Dit vuurwerktoerisme is de laatste jaren alleen maar toegenomen en zorgt voor steeds meer overlast in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog in de vorm van foutparkeren, achterlaten van zwerfvuil, wildplassen, verbale intimidaties, enzovoorts.

Naast strengere handhaving is er vanuit Nederlandse zijde ook winst te behalen in het bestrijden van deze overlast door beter te communiceren over de verschillen in wet- en regelgeving tussen beide landen. Met name de Nederlandse vuurwerktoerist is vaak wel op de hoogte van het verbod op verkoop in Nederland, maar niet van het verbod op vervoer en bezit van vuurwerk buiten de toegestane verkoopperiode in Nederland.

Ondanks de vele maatregelen die beide gemeenten de voorbije jaren al namen om de overlast van de toestroom van vuurwerktoeristen beheersbaar te houden (zoals parkeerverboden, tijdelijke invoering √©√©nrichtingsverkeer en extra controles) heeft het vuurwerktoerisme de laatste twee jaar geleid tot verdere excessen. Een stringentere aanpak vanuit zowel Baarle-Nassau als Baarle-Hertog is dan ook noodzakelijk. Eind juni kondigde de gemeente Baarle-Hertog bijkomende maatregelen aan om overlast door vuurwerktoerisme te weren.

De beide gemeenten hebben hun aanpak voor het komende jaar gedeeld met de omwonenden en de vuurwerkhandelaren in de Kapelstraat, Klokkenstraat en Molenstraat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio