5.4 C
De Bilt

Kick-off Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen met proefproject in Oud Gastel

Op woensdag 21 juli opende wethouder Hans Wierikx de kick-off bijeenkomst van het eerste proefproject voor de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) in Halderberge. Het proefproject is de bouw van een nieuw woonhuis aan Oudendijk in Oud Gastel. Een bijzonder proefproject voor Halderberge, ook vanwege de rol van de gemeente in het landelijk proces van de wet. Bij de bijeenkomst waren ook de initiatiefnemers van het proefproject aanwezig, net als de architecten, de aannemer en de kwaliteitsborger.

Bouwen

Wethouder Hans Wierikx: “Om tot goede regelgeving te komen worden partijen, waaronder gemeenten gestimuleerd om proefprojecten te starten met het nieuwe systeem. Ook om alvast aan die werkwijze te wennen. Landelijk is daarvoor een speciaal subsidieprogramma voor initiatiefnemers (degenen die gaan bouwen) opgezet, maar de gemeenten die daaraan meedoen moeten individueel of gezamenlijk met andere gemeenten wel minimaal 10 proefprojecten starten. Halderberge heeft ervoor gepleit dat voor kleinere gemeenten die de 10 proefprojecten niet halen een ander landelijk subsidieprogramma (voor initiatiefnemers) wordt ontwikkeld: het Marktinitiatief Proefprojecten (MIPP). Daar wordt nu door ons als eerste in Nederland gebruik van gemaakt en we gaan nu ons eerste proefproject daarmee starten.”

Wat is de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen In Den Haag wordt momenteel een nieuwe wet, de Wkb, uitgewerkt. Die wet gaat over een nieuwe manier van verlening van bouwvergunningen en het toezicht daarop. Er komt een ander systeem, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor marktpartijen, met name kwaliteitsborgers. De implementatie van die wet wordt voorbereid door een landelijke regiegroep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio