1.7 C
De Bilt

Breda heeft ambitie om klimaatbestendige stad worden

Breda – Breda heeft de ambitie om in 2044 CO2 neutraal te zijn en om een klimaatbestendige stad te worden. De gemeente werkt hieraan al samen met de partners in de stad. Op maandag 26 oktober licht de gemeente de stappen naar  een CO2-neutrale, gasloze stad en een klimaatbestendig en groen Breda toe in een stadsbrede bijeenkomst. In het interactieve deel bespreekt de gemeente met inwoners, ondernemers en partners in de stad hoe samen aan de slag te gaan om de plannen en maatregelen te realiseren, wat er al gebeurt op dat gebied en welke subsidiemogelijkheden er zijn voor nieuwe initiatieven. Een panel met mensen uit de praktijk inspireert het geheel met mooie voorbeelden over concrete projecten. 

Greetje Bos, wethouder energietransitie: “Er gebeurt gelukkig al heel veel in de stad op het gebied van verduurzamen en vergroenen. Dat is mooi. Het kan ook alleen maar als we samen deze uitdaging aangaan, stap voor stap.  Allereerst door onze gewoontes te veranderen van hoe we met energie omgaan. En dat wát we gebruiken aan energie steeds duurzamer is. In deze bijeenkomst hoor ik graag waar u als bewoner, ondernemer of organisatie hulp bij kunt gebruiken en hoe we samen kunnen investeren in de toekomst van onze stad.”

Energietransitie en Transitievisie warmte

Het overgaan van aardgas naar duurzame energie (elektriciteit, warmtebronnen) is in de energietransitie heel belangrijk en gaat over woningen, bedrijfspanden en gebouwen. Daarom maakt Breda een Transitievisie warmte. In deze visie staat welke energieconcepten er het beste passen in een bepaalde wijk en welke wijken als eerste in aanmerking komen om van het gas af te gaan. Stakeholders, partners in de stad en inwoners worden in deze fase betrokken bij het proces. De visie voor een klimaatbestendige stad is eind 2021 klaar.

Wijkuitvoeringsplannen

Het streven is om voor 2030 vijf wijken aardgasvrij of aardgasloos-ready te maken. Dat laatste betekent dat woningen bouwkundig en installatietechnisch voorbereid zijn op een alternatieve energiebron, zodat de afkoppeling van het aardgas later zonder grote inspanning en overlast kan plaatsvinden. Eind 2021 start het proces voor de wijkuitvoeringsplannen. Samen met bewoners/ondernemers/organisaties onderzoekt de gemeente of en hoe de stap van aardgas naar duurzame energie genomen kan worden. 

Klimaatadaptatie

Naast de maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, nemen inwoners, ondernemers en Gemeente Breda al maatregelen om de effecten van de al aanwezige klimaatverandering op te vangen. We noemen dit klimaatadaptatie. Bijvoorbeeld door bestrating te vervangen door plantvakken. Hierdoor ontstaat minder wateroverlast op lage punten en kan er meer regenwater in de bodem zakken. Door bomen en struiken te planten, ontstaat meer schaduw tegen hitte en biodiversiteit.

Paul de Beer, wethouder Klimaat en Stad in een park:Breda is op veel manieren bezig met de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering. Zo kun je een groene wijkdeal maken waarbij we als gemeente ondersteunen. Samen met corporaties werken we aan vergroeningsplannen, waar huurders ook over mee kunnen praten. Er zijn subsidies voor groene daken en regenwateropvang. En je kunt je idee of initiatief ook kwijt op PlanBreda om het een stap verder te brengen samen met anderen. Er zijn genoeg mogelijkheden, dus doe vooral mee! ”

Subsidiemogelijkheden klimaatbestendige stad

Voor het UitvoeringsPlanKlimaat (UPK) kunnen in de periode 1 tot 30 november 2020 initiatieven
aangemeld worden. Ook zijn er voor Klimaatadaptatie mogelijkheden voor ondersteuning. Op
www.PlanBreda.nl staat hoe deze initiatieven aangemeld kunnen worden in samenwerking met
partijen in de stad. Het UPK 2021-2024 wordt in december in het college vastgesteld en in raad
besproken.

Ook de Provincie Noord-Brabant opent vanaf 15 oktober de subsidieregeling ‘Brabant geeft Energie’.
De provincie is op zoek naar projecten ‘van onderop’ die de energietransitie in Brabant aantoonbaar
versnellen. De nieuwe subsidieregeling loopt tot en met 1 december 2021.
https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/energie/2020/brabant-geeft-energie-aan-nieuwe-projecten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio