8.4 C
De Bilt

Gemeente Breda biedt (ex)dak- en thuislozen een betere kans op werk

Breda – Hoewel het in de huidige tijd voor veel mensen relatief makkelijk is om aan een baan te komen, ligt dat voor (ex) dak- en thuislozen vaak anders. Zeker bij een combinatie van problemen op verschillende terreinen, zoals financiën en huisvesting (dakloosheid), weten mensen vaak niet meer waar te beginnen. Ook het sterk negatieve label dat dak- en thuislozen ‘opgeplakt’ krijgen, speelt hierbij een rol. De gemeente Breda is daarom gestart met de pilot Werken naar Vermogen. Het doel: (ex) dak- en thuislozen een betere kans op een structurele baan te bieden. De eerste kandidaten zijn inmiddels succesvol aan de slag.

Sociaal werkgeverschap

Een enthousiaste kandidaat vertelt: “Wat ik fijn vind is dat er een jobcoach is die mij het extra steuntje in de rug geeft. Ook weet ik dat de gemeente echt kijkt naar wat goed bij mij past en het mag op mijn tempo gaan.” Ook één van de werkgevers is tevreden: “De kandidaat die via Werken naar Vermogen bij ons is gestart, werkt hard en is gemotiveerd. Soms is het zoeken naar de juiste balans, want hulp vragen gebeurt niet vanzelf. Van jou als sociaal werkgever vraagt het dan wel dat je nét dat beetje meer bereid bent te doen om iemand verder te helpen in zijn/haar loopbaan.” 

Werken naar Vermogen

Stichting Maatschappelijke Opvang Breda en de gemeente Breda hebben de handen ineen geslagen en zijn met de pilot Werken naar Vermogen gestart. Binnen de pilot worden 15 mensen begeleid om stappen te zetten naar zinvolle duurzame participatie en het liefst (uiteindelijk) naar werk. Samen met de kandidaat wordt gekeken naar wat de mogelijkheden zijn en waar ze vast lopen. Per persoon wordt bekeken wat het meest helpend kan zijn om de stap richting werk te maken.

Het WerkgeversServicepunt West- Brabant bemiddelt de personen naar werk. De Linkerbaan (loopbaancoaching) is ingeschakeld om de kandidaten te begeleiden. Een loopbaancoach loopt het hele traject mee met de kandidaat, van gesprek met matcher en werkgeversadviseur en het uitzoeken wat iemand nodig heeft tot in het werk.

Behoefte aan meer persoonlijk contact

Quote Lotte Nouws, eigenaar en jobcoach De Linkerbaan: “We zien dat er behoefte is aan meer persoonlijk contact gedurende het proces. Gesprekken bij de gemeente kunnen spannend zijn. Mensen zijn snel bang hun uitkering te verliezen of geforceerd te worden al het aangeboden werk aan te nemen. De jobcoaches sluiten aan bij de gesprekken, hebben aandacht voor wat deze gesprekken bij de kandidaten teweeg brengt en vertalen indien nodig wat de conclusies en vervolgstappen zijn. Die extra aandacht voor de mens maakt alle verschil.”

Versterkingsplan Breda

In 2020 is samen met partners en regiogemeenten het ‘Versterkingsplan tegen dak- en thuisloosheid regio Breda’ opgesteld. Daarin zijn tal van maatregelen opgenomen die moeten voorkomen dat mensen in Breda en omgeving op straat leven. Zo is er een groot aantal nieuwe woonvormen bedacht. Maar cliënten geven ook aan dat door participatie in de samenleving, bijvoorbeeld het doen van (vrijwilligers)werk, de kwaliteit van leven toeneemt. Daarom willen we voor hen deze mogelijkheden open houden en met aandacht voor (psychische) problematiek zorgen voor begeleiding naar zinvolle, duurzame participatie en liefst -uiteindelijk- naar betaald werk. De pilot Werken naar Vermogen sluit hier bij aan.

Individuele begeleiding cruciaal

Wethouder Arjen van Drunen: “De eerste ervaringen zien er goed uit. We zien dat het belangrijk is dat we zorgen voor goede individuele begeleiding. Doen we dit niet dan is er een grote kans op terugval. Met deze pilot leren we samen in de praktijk wat nodig is en wat helpt. Na verloop van tijd zullen we de eerste plaatsingen evalueren en kijken wat het betekent voor de aanpak voor deze doelgroep.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio