4.1 C
De Bilt

Breda heeft er weer 3 jeugdhelden bij

Kinderen en jongeren die zich in het afgelopen jaar op een bijzondere manier inzetten voor de stad Breda: dat zijn jeugdhelden! Een paar van deze toppers werden op zaterdag 25 november extra in het zonnetje gezet, want burgemeester Paul Depla benoemde hen tot jeugdheld.

In het stadhuis ontvingen drie Bredase jeugdhelden hun jeugdlintje, omdat Breda dankzij hun inzet een nog mooiere en socialere plek is. De jeugdhelden werden op de internationale dag van de rechten van het kind, maandag 20 november, al via een videogesprek met de burgemeester verrast met het nieuws.

Burgemeester Paul Depla is trots op de nieuwe jeugdhelden: “Het gezegde luidt, ‘jong geleerd, is oud gedaan’, maar deze drie toppers steken op deze jonge leeftijd al de armen uit de mouwen om anderen te helpen! Daarmee maken ze echt al het verschil. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze deze jeugdlintjes meer dan dik verdiend hebben!”

De drie nieuwe jeugdhelden

Een speciaal samengestelde jury koos de nieuwe jeugdhelden uit. Het viel de jury op dat het stuk voor stuk doorzetters zijn, die initiatiefrijk, gemotiveerd en begaan met anderen zijn. Kortom: zij maken de stad samen een stuk mooier. Dit zijn de drie nieuwe Bredase jeugdhelden:

Britt, 11 jaar
Britt maakt sinds vier jaar armbandjes en doneert al bijna drie jaar een groot deel van de opbrengst aan de Sjoerd Daniëls Foundation. De vader van een jongetje bij haar op school overleed aan slokdamkanker. Voor hij stierf richtte hij deze foundation op. Deze stichting wil bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar het vroeg opsporen van slokdarmkanker, om zo de overlevingskans te vergroten. Het was Brits eigen idee om een deel van haar opbrengst te doneren. Ze ging langs de deuren om de armbandjes te verkopen, staat af en toe op een markt en startte een Instagram-account om meer te kunnen verkopen. Ook maakt ze brillenkoordjes. Een keer per jaar gaat ze naar de vrouw van Sjoerd Daniëls om het geld te doneren.

Wilson, 9 jaar
Vanaf dat hij zeven jaar was, was Wilson vastberaden om zijn haar te laten groeien. Ongeacht de reacties die hij erop kreeg, ging hij voor zij doel: om bij iemand een lach op het gezicht te kunnen toveren. Nu, drie jaar later, heeft hij zijn haar laten afknippen. In een filmpje van Stichting Haarwensen zag hij dat veel werk en geld kost om een pruik te maken. Inmiddels heeft hij daarom een bedrag van 1510 euro opgehaald, zodat er daadwerkelijk een pruik kan worden gemaakt van zijn haar.

Damian, 16 jaar
Damian zet zich sinds drie jaar in voor de kinderen en jongeren in de wijk Heuvel. Hoe? Door sportlessen te geven in het buurthuis. Hij zag dat er soms opstootjes waren in de wijk en besloot dat dit anders moest. Met hulp van de stichting Het Komt Goed en met ondersteuning van het Jeugdsportfonds nam hij het initiatief om de sportschool in het buurthuis te beginnen. Op die manier laat hij de kinderen op de mat op een sportieve manier met elkaar stoeien. Drie keer per week geeft hij les en motiveert en stimuleert hij de kinderen. Sterker nog: ze zien hem als een voorbeeld!

Helden van Breda

Naast onze jeugdhelden heeft Breda ook volwassen helden, mensen in je eigen buurt die fantastische dingen doen voor anderen. En zoals een beginnend speler niet in het nationale elftal komt maar bij de F-jes, zo hebben die volwassen helden vaak al vanaf hun jonge jaren ‘getraind’ en doorgezet om ‘de wereld een beetje mooier te maken’. Zo sluiten de jeugdhelden en de volwassen helden prima op elkaar aan, eigenlijk spelen ze voor dezelfde club. Kijk voor meer informatie op www.heldenvanbreda.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio