17.2 C
De Bilt

Breda maakt van de Koepel flexibele opvanglocatie

Er is al jaren een hoge druk op de woningmarkt. Ook in Breda zoeken verschillende groepen mensen een plek om te wonen. Op dit moment zijn er in Breda onvoldoende woningen om aan de grote vraag te voldoen. Er wordt fors ingezet op de bouw van nieuwe woningen, maar die zijn er niet nú. Om op korte termijn toch ruimte te creëren wordt gezocht naar tijdelijke oplossingen voor opvang en huisvesting. Naast de bouw van tijdelijke woningen kiest de gemeente Breda voor de inzet van een flexibele opvanglocatie voor een mix van bewoners.

Een locatie waar Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers tijdelijk kunnen worden opgevangen en waar te zijner tijd ook meer toekomstgericht spoedzoekers – waaronder statushouders – gevestigd kunnen worden. Het Koepelcomplex wordt zo’n flexibele opvanglocatie. Door een uitbreiding en een verlenging van het huurcontract voor drie jaar, komt een totale capaciteit van 700 tot 800 slaapplekken beschikbaar. De gemeenteraad zal hierover nog een besluit nemen.

Geen pasklare oplossingen in Breda

Burgemeester Paul Depla: “We hebben in Breda te maken met een aantal forse opgaven als het aankomt op opvang en huisvesting. Daar hebben we niet meteen een pasklare oplossing voor. Het vraagt van ons om in mogelijkheden te denken en met maatwerk te komen, op de korte en op de lange termijn. We willen daarin ook onze verantwoordelijkheid nemen, zowel op lokaal als regionaal niveau. Door de Koepel als flexibele opvanglocatie in te richten kunnen we op een snelle manier ruimte creëren voor verschillende doelgroepen. En die ruimte ook in de toekomst mee laten groeien met de vraag die er is.”

Bijgebouwen Koepel ingezet als opvang

De gemeente Breda wil, naast het hoofdgebouw de Koepel, ook 2 bijgebouwen op het terrein van de Koepellocatie inzetten voor het huisvesten van vluchtelingen. Op dit moment worden al circa 400 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de Koepel. De eerste uitbreiding bestaat uit 200 extra plekken voor Oekraïense vluchtelingen. Zij krijgen in bijgebouw M hun slaapvertrek en maken verder gebruik van de faciliteiten in de Koepel.

Daarnaast overlegt de gemeente met het Rijk of het mogelijk is circa 100 (minderjarige) asielzoekers met een positief vooruitzicht op een verblijf in Nederland onder te brengen in gebouw S. Een deel van deze groep, circa 60 minderjarige asielzoekers worden op dit moment al opgevangen in het voormalige KPN-gebouw. Als deze groep kan instromen in Breda kan men als nieuwe Bredanaar meteen een goede start in onze stad maken. De totale capaciteit, van de Koepel en de 2 bijgebouwen samen, is daarmee 700 tot 800 slaapplekken. Het exacte aantal is afhankelijk van de doelgroep.

“Samen met de stad Breda willen we het Koepelcomplex ontwikkelen tot een toegankelijke plek die aansluit bij het dynamische Breda van vandaag. De komende periode gaan we dan ook aan de slag met het ophalen van ideeën en het maken van plannen. Dat kost tijd, en we zijn blij dat de locatie in de tussentijd zo’n belangrijke maatschappelijke functie kan vervullen. Dit sluit naadloos aan bij onze visie voor het Koepelcomplex als verwelkomende plek voor iedereen”, aldus de eigenaren van de Koepel, Being en VDD Project Development

Districtelijke samenwerking

De opdrachten vanuit het Rijk op het gebied van opvang en huisvesting van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders pakken we niet alleen op. Dat doen we samen met andere gemeenten in district de Baronie. Dit betekent dat districtsgemeenten elkaar helpen de opgaven te vervullen en waar mogelijk elkaar ruimte aanbieden voor doelgroepen die lastig te plaatsen zijn. Voor de gemeente Breda is het bijvoorbeeld lastig om passende woningen te vinden voor statushouders met (hele) grote gezinnen terwijl het in een andere gemeenten lastiger is om passend onderdak te vinden voor asielzoekers. We kijken met elkaar hoe we de opvang kunnen vormgeven zodat we gezamenlijk de opgave uitvoeren waar we als district voor staan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio