27.9 C
De Bilt

Gemeente Breda trotse winnaar NK Tegelwippen

De gemeente Breda is de winnaar van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen 2022. Het NK Tegelwippen is een kampioenschap dat niet draait om rivaliteit, maar juist een hoger doel heeft. Vervang je tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen? Dan wordt Nederland klimaatbestendiger, behaaglijker voor insecten en dieren én koeler op warme dagen.

In de categorie ‘grote steden’ heeft Breda Dordrecht en Arnhem verslagen in een nek-aan-nek-race. Breda heeft dit jaar 198.429 tegels gewipt. Dat zijn 1076 tegels per inwoner, het hoogste aantal van de grote steden in  Nederland.

Stad in een Park

Wethouder Peter Bakker (klimaatadaptatie) is ontzettend blij met dit resultaat. “Ik ben trots op de stad en onze inwoners die hebben meegedaan. Alle gewipte tegels zijn vervangen door gras, planten en bomen. Zo werken we geweldig samen aan de ambitie om een Stad in een Park te worden in 2030. Al dit extra groen helpt om regen op te vangen tijdens hevige buien en om de temperatuur tijdens hittegolven te beperken. En wat ook belangrijk is: we helpen insecten en dieren in de stad aan voedsel en schuilplekken. Uiteraard wil ik ook de andere deelnemers en winnaars feliciteren, want iedere tegel er uit is een volgende stap naar groene en klimaatadaptieve leefomgeving in heel Nederland.”

Hoe hebben we het aangepakt in Breda?

Breda deed dit jaar voor de tweede keer mee aan het NK. De gemeente heeft bij onderhoudsprojecten van wegen, trottoir en riool en bij herinrichtingsprojecten onnodige tegels vervangen voor groen. Onder andere het Willem Alexanderplein en de Boschstraat hebben een flinke bijdrage geleverd aan het aantal tegels.

Subsidie

Met dank aan alle deelnemende Bredanaars is het gelukt om het hoogste aantal tegels te wippen. Inwoners hebben stukken gemeentegrond geadopteerd en vergroend, in de vorm van een wijkdeal. De tegeltaxi van de gemeente is 175 keer uitgerukt om tegels op te halen bij bewoners die ze uit hun eigen tuin hadden gewipt. Ook van de subsidie voor het onttegelen en vergroenen is veel gebruik gemaakt. Deze is ook komend jaar weer beschikbaar.

Volgend jaar weer!

In 2023 doet de gemeente weer mee aan het NK Tegelwippen. Peter Bakker sluit af: “Dit is nog maar het begin. Deze prijs is een extra stimulans om samen met de inwoners de komende jaren flink de schouders eronder te zetten om onze stad nu en in de toekomst leefbaar en groen te kunnen maken en houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio