26.6 C
De Bilt
zondag, 14 augustus 2022

Breda verwijdert plastic soep uit de singel

Breda – De gemeente Breda heeft vandaag een plasticvanger in de waterloop de Mark in gebruik genomen. Met de plasticvanger ter hoogte van Belcrum Beach neemt Breda een nieuwe stap om plastic soep in de singels tegen te gaan en de waterkwaliteit te verbeteren. Wethouder Tim van het Hof, die vanmiddag de plasticvanger in gebruik stelde: “De plastic soep in rivieren en zeeën is een wereldwijd probleem en Breda wil bijdragen aan een vermindering daarvan. Dus we beginnen in het klein met onze eigen plastic soep vanger in de Mark. Daarmee zorgen we dat het afval niet in andere rivieren en in de zee  terecht komt”.

De vanger is een drijfarm die het afval dat via de singels in de Mark terecht komt, begeleidt naar een vangkorf. Hij ligt aan de binnenzijde van de waterloop omdat het meeste drijfvuil daar door de wind naartoe wordt geblazen en boten aan de buitenzijde varen. De korf wordt een keer per week geleegd.

Plastic

In Breda maken veel mensen gebruik van de parken, straten en pleinen. Op doordeweekse dagen en tijdens evenementen blijft er helaas regelmatig zwerfafval achter. Soms doordat mensen het niet opruimen en soms omdat de vuilnisbak vol is. Op plaatsen waar de openbare ruimte grenst aan de riviertjes Bovenmark, Aa of Weerijs, Molenleij of de singels kan het zwerfafval in de oever of het water terecht komen.

Zwerfafval

Wethouder Greetje Bos: “We doen al veel om de verspreiding van zwerfafval tegen te gaan. Zo plaatsen we extra vuilnisbakken bij evenementen, we legen ze zo vaak mogelijk en we zetten extra in op het opruimen van zwerfafval. Ook fijn dat er veel betrokken inwoners mee bezig zijn. Denk aan  het burgerinitiatief ‘Opgeruimd Breda’, of aan de ‘ploggers’, die al hardlopend zwerfvuil verzamelen. Of ‘suppers’ die vanaf het water zwerfvuil opruimen. Helaas zien we dat er nog steeds afval en plastic in het water terecht komt. En we willen voorkomen dat dat uiteindelijk in de rivieren en de zee terecht komt”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio