13.8 C
De Bilt

Breda vraagt subsidie voor aardgasvrij maken van Hoge Vucht

Breda – De Gemeente Breda vraagt 4,8 miljoen euro subsidie aan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties om Hoge Vucht aardgasvrij te maken. Als het Ministerie het geld aan Breda toekent, dan wordt het bij ruim 3.000 huur- en particuliere woningen en een aantal utilitaire gebouwen in de Hoge Vucht mogelijk gemaakt om geen aardgas meer te gebruiken.

Hiervoor in de plaats zal elektrisch koken worden toegepast en worden de woningen op een
andere manier verwarmd. Uiterlijk 1 oktober wordt bekend of Breda de subsidie krijgt.
Greetje Bos, wethouder energie: “In het bestuursakkoord Lef en Liefde hebben we 2 ambities afgesproken als het gaat om duurzaamheid: we willen dat Breda in 2030 de eerste Europese stad is in een groen park en we willen dat Breda in 2044 CO2 neutraal is. Als het Rijk ons met 5 miljoen gaat ondersteunen, dan kunnen we versneld hele concrete dingen doen en stappen voorwaarts maken.”

Subsidie

Het Rijk stelt totaal 90 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten die in 2018 al kunnen starten met een proeftuin voor het aardgasvrij maken van bestaande wijken. De subsidie is bedoeld voor 20 Nederlandse wijken. Belangrijkste voorwaarde is dat op korte termijn minimaal 500 woningen van het aardgas worden gehaald en dat hier een door het college goedgekeurd uitvoeringsprogramma aan ten grondslag ligt. Dat is in Hoge Vucht het geval.

Warmteplan Hoge Vucht

Op verzoek van de drie Bredase woningbouwcoöperaties heeft de gemeente in samenwerking met Enexis, Ennatuurlijk en de huurdersvertegenwoordiging het Warmteplan Hoge Vucht opgesteld. De overgang van gas naar voornamelijk warmte en elektriciteit is daarin uitgewerkt en die kan met de subsidie versneld worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio