17 C
De Bilt

Meer capaciteit voor hoogspanningsverbinding van TenneT tussen Krimpen-Geertruidenberg

Ook Tennet is druk met de energietransitie, die in volle gang is. Op zee komen windmolenparken, op land veranderen weilanden en daken in zonneparken. Ook in onze directe omgeving zien we steeds meer elektrische auto’s, zonnedaken en warmtepompen. Daarnaast stappen grote industrieën over van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. TenneT is hard aan het werk om het huidige elektriciteitsnet hierop aan te passen. Eén van de manieren om daarvoor te zorgen is het vergroten van de capaciteit van een aantal cruciale 380 kV-hoogspanningsverbindingen. Voor de verbinding tussen Krimpen aan den IJssel en Geertruidenberg is deze belangrijke mijlpaal nu gerealiseerd. Door de bestaande geleiders te vervangen door geleiders met een grotere capaciteit kunnen we nu 30% meer vermogen vervoeren.

Optimalisatie van het energienet TenneT

Door het vergroten van de capaciteit optimaliseert TenneT haar energienet. Vanaf zee komt veel energie en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Door meer capaciteit op de 380 kV-hoogspanningsverbindingen kan TenneT de opgewekte elektriciteit beter door ons land transporteren. Maar niet alleen ons land, door het vergroten van de capaciteit kan TenneT ook de Europese marktwerking optimaal faciliteren.

Op vele plaatsen van Nederland hebben we te maken met netcongestie, door meer ruimte te creëren op de 380 kV-hoogspanningsverbindingen helpt TenneT ook haar achterliggende 150 kV-verbindingen. Dit is niet 1 op 1 op één locatie vast te leggen, maar uitbreiding van de capaciteit op de 380 kV-hoogspanningsverbindingen zorgt ervoor dat er meer elektriciteit naar de achterliggende verbindingen getransporteerd kan worden.

Het werk in beeld

Het aanpassen van deze verbinding maakt onderdeel uit van het Beter Benutten programma. Beter Benutten wil zeggen dat TenneT capaciteit van bestaande verbindingen uitbreidt. De nieuwe geleiders zijn bijna net zo zwaar en dik als de huidige kabels, maar met 30% meer capaciteit dan z’n voorganger. Hoe doet TenneT dat precies en hoe ziet dat eruit? Bekijk de video van de opwaardering van de bestaande 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Krimpen aan den IJssel en Geertruidenberg.

Unieke plekken

De bestaande hoogspanningsverbinding tussen Krimpen aan den IJssel en Geertruidenberg vervult een belangrijke rol in de dynamische stroomtransporten. Hij heeft een lengte van bijna 34 kilometer en loopt over bijzondere plekken. Het is precisie werk op grote hoogte. Voor de rivieroversteek over de Lek staan twee masten van maar liefst 163 meter hoog. Dit zijn de hoogste hoogspanningsmasten van Nederland. Daarnaast loopt deze hoogspanningsverbinding ook door natuurgebied de Biesbosch, sommige masten zijn daar alleen per boot bereikbaar. We werken met respect voor de natuur. Om te voorkomen dat beschermde diersoorten op het bouwterrein komen, plaatsen we schermen om de werkterreinen heen. Daarnaast dekken we nesten van beschermde vogels tijdelijk af.

Laatste civiele werkzaamheden

De civiele aannemer BAM Infra is dit jaar nog bezig met laatste werkzaamheden. Bij een aantal masten worden de fundaties nog verzwaard en uiteraard worden alle bouwwegen en werkterreinen weer opgeruimd en de percelen in originele staat hersteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio