10.8 C
De Bilt

Carnavalsoptochten 2021 in Ulicoten en Baarle gaan niet door

Baarle-Nassau/Baarle-Hertog – Voor 2021 zijn de carnavalsverenigingen van de gemeenten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog in goed overleg met de burgemeesters tot het besluit gekomen om de bijeenkomsten rondom 11-van-de 11e en carnavalsoptochten 2021 niet door te laten gaan. Over dit besluit is ook afstemming geweest met gemeente Alphen-Chaam die onder andere ook haar optochten heeft afgelast.

Geen carnavalsoptocht

De carnavalsverenigingen Grenszuukers en Haaikneuters zijn samen met beide burgemeesters tot de conclusie gekomen dat het niet verantwoord is om in dit coronatijdperk een optocht, waar veel mensen op de been zijn, te organiseren. Een andere belangrijke afweging is dat aan de optocht maanden van voorbereiding aan vooraf gaan, meestal in de vriendenkring. Ook die bijeenkomsten willen de betrokkenen in deze tijd van explosief oplopende besmettingen niet stimuleren.

Duidelijkheid

Beide burgemeesters en de voorzitters van de carnavalsverenigingen begrijpen dat dit voor veel mensen een grote teleurstelling is, maar zien, gezien de omstandigheden, nu geen andere mogelijkheid dan de optocht af te blazen. Met dit besluit willen zij tijdig duidelijkheid scheppen in de richting van verenigingen, optochtdeelnemers en carnavalsvierders. De carnavalsverenigingen willen carnaval zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ze denken nu na over mogelijke (kleinschalige) alternatieven in lijn met RIVM-richtlijnen.

Verantwoordelijkheid

Burgemeester De Hoon-Veelenturf van de gemeente Baarle-Nassau: “Het blijft bijzonder zuur dat dit mooie feest in onze gemeenschap in 2021 niet door kan gaan. Zeker ook omdat de optocht in 2020 in Baarle-Nassau moest worden afgeblazen vanwege de harde wind. Onze carnavalsverenigingen realiseren zich echter als geen ander dat gezondheid nu eenmaal boven de dagen van leut en vertier gaat en gaan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit de weg.“

Optocht afgelasten

Burgemeester De Bont van gemeente Baarle-Hertog: “Een echt Baarles dorpsgebeuren, de jaarlijkse carnavalsstoet, kan weer niet doorgaan, niet in 2020 en nu ook niet in 2021. Met zijn allen beseffen we dat het niet anders kan, de optocht nu  afgelasten is de enige juiste beslissing.

Gezondheid boven feestvieren

Zoveel activiteiten in ons dorp, van allerlei verenigingen, zijn niet kunnen doorgaan, of zullen niet doorgaan in de nabije toekomst. Heel erg jammer. De gezondheid van ons allen, in het bijzonder van onze ouderen en zwakkeren is nu het allerbelangrijkste. Samen met de carnavalsverenigingen hopen we deze coronaperiode snel achter ons te laten en opnieuw een prachtige carnavalsstoet in Baarle te mogen aanschouwen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio