Containertuintjes van Oosterhouts zwerfafval

Oosterhout – Een heel nieuw verschijnsel is het niet, een tuintje om een container, maar toch heeft Oosterhout een primeur met containertuintjes. Het is namelijk de allereerste keer dat deze daadwerkelijk zijn gemaakt van lokaal zwerfafval. Oosterhoutse ZAPpers (zwerfafvalpakkers) zijn bij het zwerfafval opruimen op zoek gegaan naar PP-kunststof. Ze hebben dit net zolang verzameld tot er genoeg afval was om drie containertuintjes te maken. De tuintjes zijn geplaatst op drie locaties: Van Boischotlaan, Paterserf, Zuiderhout.

Containertuintjes bewonersinitiatief

Een tuin op de grondplaat van een ondergrondse container zorgt voor minder bijplaatsingen van afval. Bovendien ziet de container er netter uit. Betrokken buurtbewoner en ZAPper Peter de Kock nam het initiatief. Inmiddels zijn ook ZAPpers Theo Fijneman en Wilfred Hermans aangehaakt. Patricia Eykelenboom, projectleider schoon van de gemeente Oosterhout, dacht mee. Ook stelde de gemeente geld beschikbaar vanuit het budget voor bewonersinitiatieven.

citygard met auto gemeente Oosterhout - Regio Online
Citygard met auto – Foto: gemeente Oosterhout

Realisatie

De ZAPpers verzamelden en scheidden zelf het benodigde PP-kunststof van het overige zwerfafval dat zij in de wijk vonden. Het bedrijf Kunststof Recycling Nederland kan ervoor zorgen dat het Oosterhout zwerfafval wordt gerecycled en terugkomt naar Oosterhout. Omdat zij enthousiast zijn over het idee van Peter, Theo en Wilfred doen zij dit kosteloos. Het bedrijf Citygard produceert van het Oosterhoutse zwerfafval de containertuintjes. Braat Groenbeleving uit Den Hout, vaste samenwerkingspartner van Citygard, zorgt voor de beplanting. Een coproductie die met recht het predicaat ‘Meer voor elkaar’ verdient. 

Pilot

De containertuintjes zijn een pilot om te kijken of deze oplossing bevalt. De initiatiefnemers onderhouden de containertuintjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img