14 C
De Bilt

De volgende stappen zijn gezet om Fort Sabina te laten flonkeren

Moerdijk – Op woensdag 24 oktober ondertekenden gedeputeerde Henri Swinkels namens de provincie, wethouder Thomas Zwiers namens de gemeente en voorzitter Ada Grootenboer namens stichting Fort Sabina.nl de definitieve samenwerkingsovereenkomst Fort Sabina. Dit om een duurzaam beheer en instandhouding van het fort mogelijk te maken door de uitvoering van het ontwikkelplan. Aansluitend op dit bestuurlijk overleg bezochten Henri Swinkels, Ada Grootenboer en Thomas Zwiers ook het flonkerende entreegebied met de aanleg van de vernieuwde Fortweg en het splinternieuwe parkeerterrein bij Fort Sabina dat bijna is afgerond. Fort Sabina is hiermee steeds meer op weg in haar transformatie om één van de bekendste en bijzondere trekpleisters van Moerdijk te worden.

 

Samenwerkingsovereenkomst

In de samenwerkingsovereenkomst zijn voorwaarden en uitgangspunten over onder andere ambitie, rollen, verantwoordelijkheden, bijdragen, planning en organisatie afgesproken en vastgelegd.

 

“Flonkerende diamant”

“Ik heb Fort Sabina al eerder vergeleken met een ruwe diamant”, licht wethouder Thomas Zwiers toe. “Fort Sabina is letterlijk en figuurlijk volop in beweging. We hebben de afgelopen maanden onder andere hard gewerkt aan het entreegebied van het fort met de aanleg van de vernieuwde Fortweg en de realisatie van het parkeerterrein. Ook zijn de keuken en het terras van Fort Sabina vernieuwd. De komende jaren gaan we samen met provincie, Staatsbosbeheer en stichting Fort Sabina.nl ieder vanuit zijn rol en verantwoordelijkheden hard verder slijpen om te zorgen dat het een prachtige flonkerende diamant wordt.”

 

Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant (Leefbaarheid & Cultuur): ”De provincie wil actief meedoen én bijdragen aan het anders omgaan met Brabants erfgoed en herbestemming, samen met ondernemende partners. Dit bijzondere fort heeft extra waarde omdat het een belangrijk onderdeel is van de Zuiderwaterlinie, die wij als een icoon van Brabant zien. Samen schrijven we met deze stap weer een nieuw hoofdstuk van dit verhaal.”

 

Parkeerterrein

Het parkeerterrein met ruim honderd parkeerplaatsen ligt net voor de wegversmalling ter hoogte van de inundatiesluis. De Fortweg is vernieuwd en leidt rechtstreeks naar het nieuw parkeerterrein. Tussen het parkeerterrein en het fort is een wandelpad aangelegd. Ook zijn de caponnières (bedekte verdedigingswerken die zich uitstrekken in of over waterwerken van het vestingwerk) goed zichtbaar vanaf dit pad. Verhalen en de beleving bij de exposities, evenementen en voorstellingen op het fort beginnen voortaan hier.
Het parkeerterrein heeft in het midden een grote wadi voor het verzamelen van het regenwater. Er is hier geen riolering dus infiltreert het regenwater direct in de grond. Rondom het parkeren is een ruime groene zone die bij- en vlindervriendelijk wordt ingezaaid en ingericht, passend bij het beheer van het fort en de natuurontwikkeling daar.

Inundatiesluis

De sluis is een apart rijksmonument in eigendom van het Waterschap. Aan de voet van de inundatiesluis is er goed zicht op het fort, de kreek en de gracht. Deze sluis uit 1885 werd gebruikt om het gebied rondom het fort onder water te zetten bij de verdediging van de Stelling van Willemstad. De sluis verkeert sinds de restauratie door het Waterschap in goede staat. Wens is om het water rondom het fort te gaan benutten voor de plaatsing van landschapskunst, dit kan permanent en/of tijdelijk zijn.

 

Pontje

Vanaf het Volkerak is het fort sinds dit voorjaar bereikbaar door middel van het veerpontje ‘De Waterpoort’. Het nieuwe onverharde fiets- en wandelpad maakt de route tussen het fort en het pontje en tussen het fort en Willemstad compleet. Daarmee is ook Fort Sabina (en indirect) Willemstad voor fietsers en wandelaars opgenomen binnen de Waterpoort en bereikbaar via het pontje. Kijk voor meer info: https://waterpoortwerkt.nl/veerpont-waterpoort-vertrektijden-en-opstappunten/

 

Ophaalbrug

Vanaf midden 19e eeuw zijn de aarden omwalling en gracht rondom Fort Sabina aangelegd. In 1871 is er een ophaalbrug gemaakt bij het in 1881 gebouwde poortgebouw. Het idee van de stichting Fort Sabina.nl is om deze ophaalbrug op termijn in ere te herstellen. Hiermee wordt het fort weer een eiland wat een extra dimensie geeft aan het bezoek van het fort. Voorzitter van stichting Fort Sabina.nl Ada Grootenboer: “Fort Sabina als het cultureel-creatief epicentrum van West-Brabant, dat is onze ambitie. Om dát te bereiken is het noodzakelijk dat we, samen met gemeente, Staatsbosbeheer en provincie de komende jaren blijven werken aan verdere optimalisering van de gebruiksmogelijkheden van het Fort.”

 

Zuiderwaterlinie

De provincie, Staatsbosbeheer, stichting Fort Sabina.nl en gemeente Moerdijk versterken samen de recreatieve, toeristische en culturele invulling van Fort Sabina. Fort Sabina is eigendom van Staatsbosbeheer. Het is onderdeel van de Stelling van Willemstad. Deze stelling maakt weer onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio