9.8 C
De Bilt

ErvenPlus project in Breda gaat verder

Breda doet al sinds 2018 mee aan het ErvenPlus project van Brabants Landschap. Dat is een project om erven aantrekkelijker te maken voor dieren als zwaluwen, mussen, uilen en vleermuizen. Dit jaar hebben 24 bewoners meegedaan. In totaal zijn er 122 nestkasten geplaatst, 97 fruitbomen en 26 laanbomen, honderden vierkante meters haag en 3 muizenruiters (een ‘winterrestaurant’) voor uilen. Breda heeft €10.000,- euro bijgedragen. Dat bedrag is door de provincie verdubbeld naar €20.000 euro.

Door met ErvenPlus

Wethouder Paul de Beer: “Het budget is weer helemaal op en dat is goed voor de natuur en de biodiversiteit. Dus we doen zeker weer mee aan de volgende periode 2022-2024. Super dat zoveel erfeigenaren hieraan hebben meegedaan. Zo wordt ook het buitengebied weer groener en leefbaarder voor vogels en andere diersoorten”.

Biodiversiteit

Goed voor vogels en dieren Zwaluwen, mussen, uilen en vleermuizen voelen zich thuis op erven in het buitengebied, mits er voldoende beplanting, groen en beschutting is. Zij zijn belangrijk omdat ze o.a. muggen, vliegen en muizen vangen. Hun aantal gaat achteruit omdat erven ‘kaler’ en netter zijn geworden. De Ervenplus regeling draagt eraan bij dat erven weer groener worden. Een belangrijke rol is weggelegd voor de West-brabantse Vogelwerkrgroep, zij voeren namelijk de zogenaamde erfscans uit.

Kosteloze adviezen

Dat zijn kosteloze adviezen, waarbij een gespecialiseerde erfscanner samen met de deelnemer op het erf kijkt naar de mogelijkheden die er zijn voor nestkasten en beplanting. Maar ze monitoren ook of de maatregelen succes hebben. Zo werden vorig jaar 30 kunstnestjes voor huiszwaluwen opgehangen en die waren dit jaar bijna allemaal bezet. Ook helpt de werkgroep bij het onderhoud van de kastjes.

Schildje

Alle deelnemers aan het project krijgen een schildje dat ze op hun erf kunnen ophangen met de tekst: Dit erf is ErvenPlus. Wethouder Paul de Beer reikte vrijdag 11 december het eerste schildje uit aan de familie Van Beek aan de Rithsestraat.

Meedoen

Breda heeft aangegeven weer mee te willen doen in de periode 2022-2024. Brabants Landschap moet daarvoor een subsidieaanvraag bij de provincie doen. Als die goedgekeurd wordt, kunnen bewoners in het buitengebied met een erf die geïnteresseerd zijn, zich weer aanmelden via Brabants Landschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio