17.6 C
De Bilt

Fantastisch wonen voor iedereen

Breda – Iedereen moet in Breda fantastisch kunnen wonen. En blijven wonen. Ook wanneer iemand
zorg nodig heeft vanwege een ziekte, beperking of simpelweg vanwege het ouder worden. Dat vraagt om vitale wijken en dorpen. En op zijn beurt om vitale inwoners. Met aandacht voor hen die dat extra steuntje in de rug nodig hebben. Om dat te realiseren hebben verschillende partners in de stad de handen ineen geslagen en een programmaplan opgesteld wat zij de komende jaren samen uitwerken.

Fantastisch wonen

Wethouder Miriam Haagh: “We willen graag dat iedereen fijn kan leven en wonen in Breda. Veel mensen lukt dat zelf, maar een aantal inwoners heeft daar hulp bij nodig. Bijvoorbeeld omdat de woning aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Geschikt wonen voor iedereen mogelijk maken lukt alleen als we dat samen doen. Daarom ben ik zo blij dat zorgaanbieders, corporaties en gemeente de handen ineen slaan om dit voor elkaar te krijgen.”

Fantastische samenwerking

Het gaat om een fantastische samenwerking van woningcorporaties, zorgaanbieders, het zorgkantoor, zorgverzekeraars en de gemeente Breda. Zij denken samen na over vraagstukken en oplossingen ten behoeve van kwetsbare Bredanaars. Bijvoorbeeld senioren met een zorg en ondersteuningsvraag, mensen die het door begeleiding lukt met hun beperkingen en uitdagingen zelfstandig in de wijk te wonen, daklozen, mensen die met anderen beschermd wonen, mensen op weg naar meer zelfstandigheid of zij die juist net wat meer hulp nodig hebben.

Partners zijn er vanuit overtuigd dat alleen een gezamenlijke aanpak kan leiden tot een vitale stad nu en in de toekomst. Om dat te bevestigen hebben zij op woensdag 7 oktober een pact ondertekend. Hiermee committeren zij zich aan de uitvoering van het programmaplan.


Marie-Louise van der Kruis, bestuurder van SOVAK: “Een inclusieve maatschappij betekent ‘beter een goede buur dan een verre vriend’. Het antwoord op een vraag naar een extra steuntje in de rug ligt veel dichterbij dan we denken.”

Jessie Bekkers, directeur-bestuurder Laurentius: “Het is ontzettend fijn dat dit pact er nu is. Met de zorginstellingen, de collega-corporaties en de gemeente Breda zorgen wij samen voor een thuis voor ouderen of bewoners met een hulpvraag. We hebben elkaar immers hard nodig om de steeds groter wordende groep ouderen en bewoners met een hulpvraag op een goede manier te kunnen huisvesten. Met elkaar komen we tot de juiste en beste oplossingen en we zien uit naar een goede samenwerking tussen alle partijen!”
Patricia Bender Bestuurder Raffy-Lâle-Leystroom: “Samen doen is de enige optie!”

Eerste vruchten geplukt

Het vaststellen van plannen is één, maar het realiseren ervan is vaak een stuk lastiger. In Breda laten we zien dat ook dat lukt. Een mooi voorbeeld van een samenwerking op het gebied van wonen en zorg is de bouw van nieuwe appartementen in de wijk Heuvel door woningcorporatie Wonen Breburg.

Zij gaan een fantastisch complex bouwen met 53 woningen waarvan 20 appartementen worden gereserveerd voor mensen die begeleid worden door een van de 4 verbonden zorgpartners SMO Breda, Sovak, Zintri of Prisma. Een woonconcept waar huurders met en zonder ondersteuningsbehoefte samen wonen en waar iedereen naar vermogen een bijdrage levert aan de woongemeenschap.

Door ontmoetingsmogelijkheden in het gebouw te faciliteren en ontmoeting te stimuleren ontstaat meer begrip voor elkaar en worden kansen geboden voor gezamenlijke activiteiten. Daardoor ontstaat er een plek waar het prettig wonen is én waar men oog heeft voor elkaar. Mooi aan dit initiatief is ook dat de zorgpartners bij het ontwerp mee hebben kunnen denken over de vormgeving en de inrichting van het nieuwe complex.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio