4.1 C
De Bilt

Feestweekend Havendagen Zevenbergen uitgesteld naar 2022

Zevenbergen – Het openingsfeest van de haven en de eerste editie van de Zevenbergse Havendagen worden uitgesteld naar september volgend jaar. Het organiserend comité van vrijwilligers, de Zevenbergse ondernemersvereniging en de gemeente Moerdijk besloten dit in goed overleg. De recent aangescherpte coronamaatregelen laten geen andere keus.

Grote teleurstelling niet doorgaan Havendagen

Een gigantische teleurstelling voor alle partijen. Er zijn geen andere woorden om de beslissing te omschrijven die de organisatie deze week moest nemen. Vele verenigingen en vrijwilligers repeteren al volop voor het langverwachte openingsspektakel. Ondernemersvereniging Zevenbergen (OVZ) stond startklaar voor een onvergetelijke eerste editie van de Zevenbergse Havendagen. Maar met de huidige onzekere vooruitzichten is het risico te groot dat het evenement uiteindelijk niet kan doorgaan.

Zo veel mogelijk toeschouwers

Zevenbergenaar Michel van Opstal, alom bekend in het plaatselijke culturele leven, is de drijvende kracht achter de openingsshow. Hij is vanaf het begin betrokken bij de organisatie en maakte mee dat de aanvankelijke feestdatum vanwege de coronapandemie verschoof van maart naar juni en vervolgens naar september. En nu dus nog een jaar verder: naar 16, 17 en 18 september 2022. Van Opstal: “We willen een spektakelstuk wegzetten waarvan zo veel mogelijk toeschouwers kunnen genieten. We kijken dus uit naar volgend jaar om iedereen de complete beleving te laten ervaren. Zonder de 1,5 meter en samen met alle verenigingen en vrijwilligers die zich de afgelopen maanden al enorm hebben ingezet.”

Geen concessies

Ook voor de OVZ, die tijd, geld en energie investeerde om de Havendagen als jaarlijks terugkerend element op de kaart te zetten, is de teleurstelling groot. Al was het voor voorzitter Lennard Zwaard snel duidelijk dat uitstel onvermijdelijk was: “Als het gaat om de gezondheid van medewerkers, vrijwilligers en bezoekers doen wij nooit concessies. Daarbij moet het evenement toegankelijk zijn voor iedereen die het wil bezoeken. Met deze combinatie zien wij de situatie de komende weken niet drastisch veranderen en maken we de keuze om het volgend jaar wel met iedereen te kunnen vieren!”

Moeilijke beslissing

De aangescherpte coronamaatregelen bepalen onder meer dat bezoekers van evenementen een vaste zitplaats moeten hebben op anderhalve meter afstand en dat live-optredens en harde muziek niet mogen. De maatregelen gelden tot medio augustus, maar het is allerminst zeker dat daarna versoepelingen volgen. Het risico is daarmee te groot voor de organisatie van de Havendagen.

Dan maar in 2022

Wethouders Désirée Brummans en Danny Dingemans zien daarom in uitstel de enige optie: “Een feest van en voor Zevenbergen, dat is altijd het plan geweest. Een onvergetelijk weekend voor iedereen. Honderden mensen hebben vrijwillig hun tijd en energie in het feest gestoken, dus deze beslissing is ontzettend zuur. Maar van uitstel komt geen afstel: we gaan ervoor. In september 2022 krijgt het feestweekend het publiek dat het verdient!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio