9 C
De Bilt

Fietspad tussen Baarle-Nassau en Ulicoten krijgt facelift

De fietspaden tussen Baarle-Nassau en Ulicoten verkeren in slechte staat en worden daarom vernieuwd. De werkzaamheden gaan nog voor de bouwvak van start. Het streven is de gerenoveerde fietspaden voor de herfstvakantie in gebruik te nemen. In het voorjaar van 2023 plaatst de gemeente nog 31 lichtmasten ter verbetering van de verkeersveiligheid.

Fietscomfort en verkeerveiligheid

Wethouder Hans van Tilborg: “Deze reconstructie is hard nodig. Het fietscomfort is door de mollengangen, wortelopdruk en weggezakte wegkanten matig tot slecht. In 2018 is het gedeelte tussen Baarle en de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Loveren naar volle tevredenheid vernieuwd en nu gaan we het resterende deel aanpakken. Een goede verbetering voor zowel het fietscomfort als de verkeersveiligheid.”

Planning en uitvoering

De aannemer start op maandag 27 juni met het fietspad van Baarle-Nassau in de richting naar Ulicoten. Deze werkzaamheden over 2,3 kilometer zijn op 12 augustus afgerond. Op 5 september start men met het fietspad in de andere richting: Ulicoten – Baarle -Nassau. Hier gaat het om 3,4 kilometer. Met deze aanpak blijft steeds één fietspad beschikbaar voor het fietsverkeer in beide richtingen. Eind oktober kan iedereen weer profiteren van de beide vernieuwde rijwielpaden.

De aannemer verwijdert eerst de 10 cm dikke oude asfaltlaag en de onderliggende laag zand van 20 cm. Daar komt een nieuwe constructie op, die bestaat uit 20 cm hydraulisch betongranulaat met daarop 10 cm asfalt. Ook neemt men maatregelen om worteldruk en verzakking door mollen te voorkomen.

Fietspadverlichting

In december vorig jaar stemde de gemeenteraad in met de reconstructie van de fietspaden. Toen nam zij ook een motie aan om de verkeersveiligheid en het veiligheidsgevoel op het pad verder te verbeteren door het aanbrengen van openbare verlichting op gevaarlijke plaatsen. Er komen 31 lichtmasten bij slingers en bij donkere stukken langs de bosrand. In verband met de benodigde voorbereidingstijd van de netbeheerder, verwacht de gemeente Baarle-Nassau dat deze werkzaamheden eind februari, begin maart 2023 aanvangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio