5.7 C
De Bilt

Fijner wonen in de wijk dankzij het Jongeren Preventie Team

Sinds eind 2021 heeft de gemeente Oosterhout een Jongeren Preventie Team (JPT). Het JPT bestaat uit een aantal jongeren uit de wijk die ’s avonds – tijdens vakanties, evenementen en feestdagen- met jongeren uit de wijken het gesprek aan gaan over houding en gedrag.

Imad Boukouayel en Yousef Elhadjoui zijn de coördinatoren van het JPT en vanaf de start betrokken. Mede dankzij hen wordt de overlast minder in de wijken Oosterheide en Slotjes, bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling en vakantieperiodes. Hierdoor werd de vraag naar inzet van het JPT in Oosterhout groter. Imad en Yousef zijn blij om op deze manier iets terug te doen voor hun eigen stad.

Jongeren nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen wijk

Het JPT begon als pilot in Oosterheide en Slotjes. Hier zijn Centrum en Dommelbergen bijgekomen. Imad en Yousef vertellen dat hun aanpak -direct op jongeren afstappen- goed heeft geholpen. Daarnaast willen zij ook verantwoordelijkheid creëren bij de jongeren; het is immers hún wijk. Door de laagdrempelige benadering zijn de leden van het JPT bekend geworden in de wijk.

Imad en Yousef sturen 12 jongeren aan in het JPT. Deze jongeren werken als duo van 20.00 uur tot 0.00 uur tijdens vakanties, evenementen en feestdagen. Zij ontvangen hiervoor een vergoeding. Op de verzamelplek van het JPT praten Imad en Yousef de jonge leden bij over de briefing die zij hebben gehad van de politie of gemeente. Ook geven zij aan welke locaties extra aandacht nodig hebben. De heren zijn blij dat de burgemeester de JPT-leden uitnodigt om hen een hart onder de riem te steken.

Succes van JPT

Volgens burgemeester Mark Buijs is het JPT echt een succes. “In de vakantieperiode zijn Imad en Yousef wat actiever. Meerdere jongeren komen bijeen en gaan in de avonduren nog wat chillen met elkaar. Zij zorgen dan voor wat extra aandacht in de wijk. Daardoor zijn er minder vernielingen en wordt er minder overlast ervaren. Het JPT krijgt dus echt meer voor elkaar door de preventieve inzet en laat zien hoe waardevol ze zijn,” aldus de burgemeester.

Hoe kunt u het JPT vinden?

Het JPT kan men ’s avonds op straat vinden tijdens de schoolvakanties en evenementen/feesten, zoals de Ramadan, kermis of tijdens het Parkfeest. De leden van het JPT zijn te herkennen aan het logo en de letters JPT op hun jas.

Toekomstplannen

Imad en Yousef willen het JPT graag verder uitbreiden. Ook willen ze in de toekomst stageplekken creëren voor jongeren. Of jongeren helpen aan een stageplek, door de tussenpersoon te zijn tussen bedrijven en jongeren. Imad en Yousef zijn super trots op het werk wat ze doen en hopen in de toekomst nog meer te betekenen voor hun eigen stad.

Meer informatie

Lijkt het JPT iets voor uw zoon of dochter? Stuur dan een e-mail naar jpt-oosterhout@outlook.com. Of bel naar Yousef of Imad voor meer informatie.

Yousef Elhadjoui: 06 42 67 00 02

Imad Boukouayel: 06 15 25 61 81

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio