12.6 C
De Bilt

Frits & Fruitig: Alphen-Chaam en Baarle-Nassau voeren pilot uit met laagdrempelige ontmoeting en activiteiten 

Sinds gisteren zijn de deuren van Frits & Fruitig open voor iedere inwoner van de gemeente Alphen-Chaam en Baarle-Nassau die behoefte heeft aan laagdrempelige ontmoeting en activiteiten.

Wat is Frits & Fruitig?

Frits & Fruitig ligt in het buitengebied van de gemeente Baarle-Nassau, op het landgoed Cruyshof aan de Bredaseweg waar ook de logeervoorziening Frits gevestigd is. Frits & Fruitig heeft ruimte om creatief bezig te zijn, een werkplaats, een grote tuinkas en een moestuin die gelegen zijn in een groene en rustige omgeving. Inwoners kunnen terecht voor een kop koffie of thee, ontmoeting en een gesprek of kunnen deelnemen aan activiteiten. Bij Frits & Fruitig zijn altijd begeleiders aanwezig. Een deel van deze begeleiders heeft zelf te maken gehad met psychische kwetsbaarheden in het verleden.

Toegankelijk zonder indicatie

Voor activiteiten bij Frits & Fruitig was tot 1 juli 2023 een beschikking voor dagbesteding van de WMO nodig of een verwijzing door een andere hulpverlener. De gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau zijn gestart met een proef, waarbij alle inwoners gebruik kunnen maken van de activiteiten. Op die manier kunnen inwoners die daarbij gebaat zijn met kleine stappen meedoen, zonder de drempel van een indicatie of een verwijzing te ervaren.

De wethouders overhandigen het welkomstcadeau
De wethouders overhandigen het welkomstcadeau – Foto: Erwin Goossens

Denk bijvoorbeeld aan inwoners die het lastig vinden om contact te maken of (weer) een stap willen nemen richting de arbeidsmarkt. De gemeenten willen met deze proef testen óf en hoe we inwoners met deze activiteiten het beste helpen.  Ze hopen dat laagdrempelige hulp ervoor zorgt dat meer mensen weer mee kunnen doen aan de samenleving en een eventuele hulpvraag kleiner wordt.

Wethouder van de Laak: “Iedereen heeft wel eens een steuntje in de rug nodig. Door deze laagdrempelige hulp te bieden, hopen we onze inwoners dat steuntje te geven om weer een stap vooruit te zetten in het leven.” Wethouder van Loon: “Door ontmoeting, een activiteit en simpelweg een luisterend oor te bieden kunnen we hopelijk voorkomen dat mensen een grotere hulpvraag krijgen”.

Met ingang van vandaag is Frits & Fruitig iedere maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 16 uur open voor inwoners. Vanaf 1 oktober is Frits & Fruitig ook op vrijdag van 9.30 – 16 uur geopend. Inwoners uit beide gemeenten kunnen gratis gebruik maken van het aanbod van Frits & Fruitig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio