7.7 C
De Bilt

Gemeente Drimmelen schrijft het helderst in West-Brabant!

Drimmelen – Op 10 september gingen verschillende West-Brabantse gemeenten de strijd met elkaar aan. Wie gebruikt de helderste taal en weet het meest over laaggeletterdheid? De winnaar is gemeente Drimmelen!

Gemeente Drimmelen wint Taalbokaal

Tijdens de Taalstrijd Regio-West Brabant streden verschillende gemeenten om de Taalbokaal. Teams herschreven met kritische blik een ambtelijke brief. En leerden meer over laaggeletterdheid tijdens de quiz. Ook werden ambtelijke, moeilijke woorden onder de loep genomen. En hoe herken je laaggeletterdheid? De deelnemers werden getest.

Vier juryleden beoordeelden de teams. Hun ervaring als docent, Taalmaatje, regio accountmanager Lezen en Schrijven en taalambassadeur kwam goed van pas en leverden bruikbare tips op voor de aanwezigen.

Gemeente Drimmelen kwam als winnaar uit de bus!

De jury prees het team uit Drimmelen, omdat zij in elke ronde goed scoorden. Enkele andere teams blonken uit in één van de rondes. Maar Drimmelen wist bij elk onderdeel steevast bij de top te horen.

taalbokaal team Drimmelen 2021
het winnende team uit Drimmelen met links wethouder Jūrgen Vissers.

De wethouder van de winnende gemeente, Jūrgen Vissers, nam met zijn team de Taalbokaal West-Brabant in ontvangst. “De ervaringen die de juryleden met ons deelden, en de tips die zij ons gaven leert ons allemaal dat aandacht voor laaggeletterdheid erg nodig is en dat we met Helder Taal mensen helpen. Ik ben trots op mijn team. Zij hebben met hun kennis getoond dat we op de goede weg zijn!”

Dromen, durven, doen!

Veertien gemeenten werken samen aan een regionale aanpak laaggeletterheid: Dromen, Durven, Doen! In de gemeenten zijn cursussen voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Ook gaan de gemeenten zelf aan de slag. Onder andere met heldere taal.

Week van Lezen en Schrijven

Volgens Stichting Lezen en Schrijven zijn 2,5 miljoen Nederlanders moeite met lezen en schrijven. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen verschillende organisaties hier aandacht voor. De Taalstrijd is een manier om gemeenten bewust te maken van laaggeletterdheid en de noodzaak eenvoudig te communiceren.

Wat kan jij doen?

Vermoed je dat iemand laaggeletterd is? www.lezenenschrijven.nl en het netwerk Taal West-Brabant geven de volgende tips:
• Ga het gesprek aan.
• Zeg dat iemand niet de enige is.
• Zeg dat er altijd nog te leren valt.• Verwijs door naar het Digi-Taalhuis of Taalpunt in jouw buurt. Of bel naar het gratis landelijk nummer 0800 023 44 44.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief op www.taalwestbrabant.nl en blijf op de hoogte!

Vragen?

Benieuwd wat de Taalhuizen voor jou kunnen betekenen? Vragen over laaggeletterdheid, workshops en opleidingen? Of wil jij je melden als vrijwilliger? Mail dan naar info@taalwestbrabant.nl!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio