9.6 C
De Bilt

Gemeente en taxibranche: ‘klantvriendelijke taxi’s horen bij Breda’

Breda – Er komen nieuwe regels die een ‘boost’ moeten geven aan de klantvriendelijkheid van de taxibranche in Breda. De gemeente heeft deze regels vastgesteld in overleg met het Taxiplatform Breda, waarin behalve taxi-ondernemers ook handhavers en een horecavertegenwoordiger zitting hebben. De aanvullende regels gelden voor de zogeheten opstapmarkt, dus vooral vanaf de taxistandplaatsen.

Taxibranche

Vanaf 20 september geldt er een belangrijke extra herkenbaarheidsverplichting. Alle officiële keurmerktaxi’s moeten dan te herkennen zijn aan een daklicht met bedrijfsnaam, aan de zijkanten voorzien van stickers met het taxikeurmerk-logo en het keurmerknummer van de chauffeur. Klanten moeten in iedere officiële keurmerktaxi met pin kunnen betalen.

Goed voor iedereen

Wethouder Daan Quaars: ‘Ik ben blij dat we dat we samen met het Taxiplatform, de taxibranche en de horeca hele duidelijke afspraken hebben gemaakt. We zeggen allemaal: bij ons gastvrije Breda horen klantvriendelijke taxi’s. Met deze afspraken weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Dat is goed voor de klant, dat is goed voor de taxibranche, voor de horeca én de stad.’

Effectiever handhaven

Effectieve handhaving is cruciaal voor kwalitatief taxibeleid en die wordt nu verder aangescherpt. De taxi-stewards krijgen meer autoriteit. Zij hebben voortaan ook de bevoegdheid om overtredingen officieel te registeren en te melden aan Toezicht en Handhaving, naast hun taken van serviceverlening, ondersteuning van de officiële handhaving en verkeersregulering bij de standplaats. Die officiële meldingen tellen mee als het gaat om het sanctioneren van kwaliteitsovertredingen volgens de Taxiverordening Breda. 

Boa’s in burger

Behalve geuniformeerde buitengewoon opsporings ambtenaren (boa’s) gaan nu ook boa’s in burger meerijden met taxi’s om effectief de vinger aan de pols te houden en waar nodig overtredingen vast te leggen. Na de eerste overtreding volgt een waarschuwing. En na twee (was drie) geregistreerde overtredingen is de taxichauffeur verplicht de cursus houding en gedrag te volgen. Tenslotte krijgt een chauffeur nog maar één snelle herkansing als hij of zij het taxikeurmerk-examen niet haalt en kan een chauffeur na intrekking van zijn/haar lokale taxivergunning een half jaar geen nieuwe vergunning aanvragen.

‘Rotte appels eruit’

Taxiondernemer Tim van Waes zegt namens een groot deel van de Bredase taxibranche te spreken: “We zijn vooral blij met het feit dat de stewards bevoegd zijn om op te treden. Zo hebben ook zij, naast de BOA’s, nu een handvat om onder meer het weigeren van korte ritten aan te pakken. Met het aanscherpen van de regels wordt het makkelijker om de ‘rotte appels’ eruit te halen.
Een klein deel van de chauffeurs verpest het namelijk voor de nette Bredase taxichauffeurs. We werken samen met de stichting Kwaliteitstaxi Breda en de gemeente aan het verbeteren van de branche en daarmee aan de klantbeleving van de Bredase taxigebruikers. Dit is een mooie stap in de goede richting”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio