15.7 C
De Bilt

Gemeenten in de regio Breda hebben intensievere samenwerking voor afvalbeleid

De gemeenten Altena, Alphen-Chaam, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk en Oosterhout gaan intensiever samenwerken op het gebied van afval. Zo kunnen zij kennis bundelen en samen bijdragen aan de VANG-doelstellingen en een circulaire economie.

Samenwerking gemeenten in opgave afval

Het kabinet wil in 2030 nog maar de helft van de grondstoffen gebruiken die we nu gebruiken. In 2050 moeten we een volledig circulaire economie hebben. Gemeenten staan dus allemaal voor dezelfde opgave: bijdragen aan de VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof) en een circulaire economie. De VANG-doelstellingen zijn gericht op het verminderen van de hoeveelheid restafval van huishoudens en het scheiden van zoveel mogelijk recyclebare grondstoffen. In een circulaire economie gaan we efficiënter en zorgvuldiger om met grondstoffen, materialen en producten. Daardoor zijn we minder afhankelijk van de winning en productie van nieuwe grondstoffen en materialen.

Diverse uitdagingen

Binnen deze opgave hebben gemeenten te maken een aantal uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan complexe afval- en grondstromen, technologische ontwikkelingen, marktontwikkelingen en regionale verwerkers en inzamelaars. Om hier goed op in te kunnen spelen, is het belangrijk om de kennis die we hiervan hebben te bundelen en goed samen te werken. De gemeenten in de regio gaan dus intensiever samenwerken op het gebied van afval. Het gaat daarbij niet alleen om de afvalinzameling, maar ook om afvalverwerking en sorteren, circulair ondernemerschap, inkoop, automatisering en voorlichting en handhaving.

Expeditieleider

De gemeenten gaan samen een ‘expeditieleider’ aanstellen. Dit is iemand die de regionale samenwerking echt verder gaat brengen. De expeditieleider gaat aan de slag met het uitwerken van een werkwijze om actuele innovaties, beleidsontwikkelingen en wetgeving met elkaar te delen. Daarnaast gaat de expeditieleider bouwen aan een regionaal circulair netwerk van overheden, onderwijsinstellingen, ondernemers en inwoners. Communicatie over afvalpreventie willen de gemeenten ook meer samen gaan oppakken.

Groeiende afvalstroom

Wethouder Peter Bakker (Afval): “Breda groeit, en daarmee neemt ook onze afvalstroom verder toe. Het heeft direct invloed op onze weg naar een circulaire economie. Dit vraagt om een andere kijk van leven en het aanpassen van onze consumptiebehoefte en ons gedrag. Een economie waarin afval geen restproduct meer is, maar een grondstof voor nieuwe producten. Deze samenwerking is een heel belangrijke stap om dit te bereiken. Samen kunnen we meer dan alleen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio