15.6 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Opening Groen Klimaatplein Baarle-Nassau: inspiratie voor een groene tuin

Wethouder Janneke van de Laak van de gemeente Baarle-Nassau opende op 5 april samen met Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland en de bestuurder van waterschap Brabantse Delta, Karin van den Berg, een Groen Klimaatplein bij de Boerenbond in Baarle-Nassau. Hier kunnen inwoners terecht voor inspiratie, advies en planten en producten voor een groene tuin die beter bestand is tegen extreem weer. De opening is ook de aftrap van de deelname van gemeente Baarle-Nassau aan NK Tegelwippen.

Samenwerking gemeente Baarle-Nassau

Dit groene klimaatplein is een initiatief van de Tuinbranche Nederland, Waterschap Brabantse Delta, Boerenbond en de gemeente Baarle-Nassau. Het Groen Klimaatplein draagt bij aan de ambitie van gemeente Baarle-Nassau om klimaatadaptief en waterrobuust ingericht te zijn. Dat om de negatieve gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, verdroging en wateroverlast, te beperken en te voorkomen.

Groen Klimaatplein

In het Groen Klimaatplein kunnen bezoekers inspiratie opdoen. Welke planten passen bij een waterrijke tuin, bijen- of vlinderrijke tuin? Hoe krijg je een klimaatbestendige tuin die weinig onderhoud nodig heeft? Er is ook informatie over het aanleggen van een groen dak en het verwerken van water in de tuin, zodat er na een fikse regenbui geen wateroverlast ontstaat. Medewerkers van de Boerenbond helpen de bezoekers graag met tips of het beantwoorden van vragen. Het Groen Klimaatplein biedt alles overzichtelijk op één plek op het gebied van klimaatvriendelijke maatregelen voor in de tuin.

Samen met inwoners

Janneke van de Laak: “Als gemeente willen we de openbare ruimte zoveel mogelijk vergroenen en klimaatbestendig maken. Daarnaast stimuleren we inwoners om ook zelf bij te dragen, bijvoorbeeld door mee te doen aan het NK Tegelwippen en met onze subsidieregeling Klimaatbestendig Baarle-Nassau. Maar nu dus ook door inwoners te helpen inspiratie op te doen, zich te laten adviseren op het Groen Klimaatplein en zo actief hun woonomgeving te vergroenen. Want alleen samen met inwoners kunnen we de strijd met klimaatverandering en de gevolgen, zoals hevige regenval en grote droogte, aangaan”.

Klimaatsubsidie

Inwoners van Baarle-Nassau kunnen subsidie krijgen om hun tuin anders in te richten, zodat er meer ruimte is voor groen en regenwater. Of om hun dak te voorzien van groene planten. De subsidie Klimaatbestendig Baarle-Nassau is er voor huiseigenaren, huurders en organisaties.

NK Tegelwippen

Gemeente Baarle-Nassau doet voor de 2e keer mee aan NK Tegelwippen. Vorig jaar behaalde Baarle-Nassau een indrukwekkende 9e plaats in de categorie kleine gemeenten. Dat smaakt naar meer! Om het voor inwoners zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op. Zo rijdt er een tegeltaxi, die gratis tegels of klinkers en wit zand ophaalt. In ruil daarvoor ontvangen deelnemers zwarte grond voor de nieuwe beplanting en korting voor de aanschaf van planten.

Meer informatie

Benieuwd naar het Groen Klimaatplein? Ga dan langs bij de Boerenbond. Of ga naar www.groenklimaatplein.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio