16.1 C
De Bilt

Groene Tuin Weken leveren volop inspiratie

Moerdijk – Zomaar drie tips uit de tientallen ideeën die Moerdijkers de afgelopen maand deelden tijdens de Groene Tuin Weken: “Hergebruik je tegels en maak er plantenbakken van.” “Creëer met pallets een verticale tuin.” “Graaf een cementkuip in en maak er een vijvertje van.” Wethouder Désirée Brummans juicht de inspiratie toe: “Iedere tegel die vervangen wordt door groen is winst.”

Steeds meer bewust van klimaat

Het klimaat verandert. Daar zijn veel mensen zich inmiddels van bewust, maar wat kun je eraan doen? Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groene tuin, helpt. Zo kan het water in de bodem zakken, daalt de temperatuur en wordt fijnstof afgevangen. Dieren vinden meer leefgebied, het leven in de bodem verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder in een groene omgeving.

Tientallen ideeën Groene Tuinweken

“Deel jouw tip voor een groene tuin en win een appelboom!” Aan die oproep gaven in de afgelopen weken tientallen Moerdijkers gehoor. De 25 winnaars van een Elstar-appelboompje hebben inmiddels bericht gekregen.
Wethouder Désirée Brummans: “Je hoeft echt geen grote tuin te hebben om de natuur een handje te helpen. We kregen allerlei creatieve ideeën binnen, zoals geveltuintjes, maar ook mensen die van hun oude zandbak een moestuin maakten en iemand die fruitplanten kweekt boven op de ombouw van de vuilnisbakken.”

Van grasdak tot plantenwand

Zelfs zonder tuin valt er genoeg te vergroenen. Voor een balkon of dakterras worden potten met lavendel geopperd (“Kost weinig plaats en ruikt nog lekker ook”), voor flatbewoners een grasdak (“Zorgt ook voor isolatie”). Meerdere mensen tippen voor de kleinbetuinde medemens een plantenwand, al dan niet zelfgemaakt van een pallet, want verticaal groen past eigenlijk overal.

Stichting Deeltuinen

De appelboomactie komt niet alleen Moerdijkse tuinen ten goede. In Nederland hebben circa 2,5 miljoen huishoudens geen tuin om lekker van te genieten. Stichting Deeltuinen heeft hier een oplossing voor: tuineigenaren delen hun tuin gratis en belangeloos met mensen die geen tuin hebben. Van elk geplant boompje gaat € 5 namens de gemeente naar Stichting Deeltuinen voor het vergroten van de community. Zo draagt de appelboomactie bij aan het uiteindelijke doel van Stichting Deeltuinen: voor iedereen een tuin op fietsafstand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio