22.4 C
De Bilt

Groene zakken voor vrijwillig opgeruimd zwerfafval

Oosterhout – De oranje zakken die door ZAPpers (ZwerfAfvalPakkers) werden gebruikt om zwerfafval in te verzamelen, gaan plaatsmaken voor opvallende groene zakken. Op de groene zakken staat de tekst ‘Zwerfaval! Opgeruimd door de ZAPpers’. Zo is voor iedereen duidelijk wat er in de zakken zit. 

Zwerfafval Pakkers (ZAPpers)

In Oosterhout staan op 520 adressen inwoners geregistreerd als ZAPper. Op veel adressen helpen vaak ook de kinderen mee. In totaal hebben we in Oosterhout 728 ZAPpers. Dat aantal groeit nog steeds. Inwoners die zich aanmelden via de website van de gemeente Oosterhout ontvangen bij inschrijving een grijper, een afvalzakring, een hesje en handschoenen. Daarnaast krijgen ze zakken om het afval in te verzamelen. Als die zakken vol zijn, worden ze gratis opgehaald door de gemeente. Via de app MijnGemeente kunnen ZAPpers laten weten dat de zakken vol zijn en klaar staan om opgehaald te worden.

Andere kleur

De wens voor een andere kleur zak was er al langer. De oude oranje ZAP-zakken lijken erg op de zakken voor PMD afval (plastic, metaal en drankenkartons). Daardoor werden de ZAP-zakken regelmatig onterecht aangemeld als gedumpt afval. Bovendien dachten buurtbewoners dat het tijd was om PMD afval aan de straat te zetten, als ze de oranje ZAP-zakken zagen staan. De nieuwe zakken hebben daarom een andere kleur gekregen. Groen staat voor schoon en duurzaam en door de felle kleur groen valt de zak goed op. Dat is handig voor de straatreinigers.

Eigen tekst

Er ligt in Oosterhout een stuk minder zwerfafval dankzij alle vrijwillige ZAPpers. Niet iedereen weet dat het daarbij gaat om afval dat is opgeruimd door vrijwilligers. Op de zak staat daarom voortaan de tekst: ‘Zwerfafval! Opgeruimd door de ZAPpers’. Zo is voor iedereen duidelijk  wat er in de zakken zit en waarom ze soms op andere plekken dan de inzamelplaats staan.

Recyclaat

De leverancier van de zakken heeft de opdracht gekregen om geen nieuw plastic te gebruiken voor het vervaardigen van de zakken. De zakken zijn daarom geheel van recyclaat gemaakt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio