17.5 C
De Bilt

Fontein op Grote Markt krijgt naam: Tijns Waterplein

De waterspeelplek op de Grote Markt in Breda is sinds vandaag officieel in gebruik genomen. Deze bijzondere fontein voor het stadhuis heeft de vorm van het wapen van de stad Breda en heeft vandaag de naam ‘Tijns Waterplein’ gekregen. Vernoemd naar Tijn Kolsteren, het jongetje dat in 2016 onze harten veroverde en heel Nederland aan het nagels lakken kreeg.

Tijn Kolsteren de nagellak held

Op 21 december 2016 meldde Tijn zich samen met zijn vader bij de brievenbus van het Glazen Huis op de Grote Markt. Hij wilde door nagels te lakken geld ophalen voor het goede doel. Met zijn nagellak-actie bracht Tijn heel Nederland in beweging. En gaf hij duizenden kinderen in oorlogsgebieden een toekomst. Helaas was er voor Tijn geen toekomst weggelegd. Hij overleed op 7 juli 2017 aan de gevolgen van hersenstamkanker.

Waterspeelplein op Grote Markt

Burgemeester Paul Depla hierover: “Tijn heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op iedereen. Wij vinden het dan ook een eer om de naam van Tijn te verbinden aan dit waterspeelplein op de Grote Markt in Breda. Omdat het een plek voor kinderen is. En omdat we Tijn en zijn actie voor het Glazen Huis zo nooit zullen vergeten.”

Opening Tijns Waterplein – Foto: Jimke Joling

Op zaterdag 2 april openden de ouders en het broertje van Tijn, in het bijzijn van familie en vrienden, samen met Burgemeester Depla en wethouder Van het Hof officieel de waterspeelplek en onthulde daarbij de naam die de fontein zal dragen. Ter ere van Tijn.

Cool Towns

Deze waterspeelplek op de Grote Markt is aangelegd onder de vlag van het project Cool Towns: een samenwerking tussen 14 Europese partners, gericht op het tegengaan van de negatieve effecten van klimaatverandering en het vinden van aantrekkelijke oplossingen die steden klimaatbestendig en robuust maken, zodat hittestress zo veel mogelijk wordt voorkomen of beperkt. De gemeente Breda is een van de partners in dit project.

Ouders Tijn en broer trots op vernoeming waterplein naar Tijn – Foto: Jimke Joling

Breda deed al eerder projecten aan de Nijverheidssingel en in de Menno van Coehoornstraat onder de vlag van Cool Towns, om de stad aantrekkelijker te maken als het om de temperatuur gaat. Bij die twee projecten hebben werden vooral extra bomen geplant, met steun van ‘Europa’.

Eyecatcher

“Deze centrale plek op de Grote Markt van Breda is nu al een plek waar Bredanaars en bezoekers van de stad elkaar ontmoeten”, aldus wethouder Tim van het Hof. “Door het toevoegen van deze waterspeelplek kan dit nog verder worden vergroot. Kinderen kunnen met de waterspeelplek spelen terwijl de ouders lekker op het terras zitten: een extra stimulans voor de horeca op de Grote Markt. Wat mij betreft heeft Breda er met Tijns Waterplein een nieuwe eyecatcher bij.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio