-2.1 C
De Bilt

Herinrichting Titulaerlaan pakt waterhinder in straat en omgeving aan

Breda – Burgemeester en wethouders van Breda hebben het Definitief Ontwerp voor de Titulaerlaan en omgeving in Prinsenbeek vastgesteld. Het betreft de inrichting van de Titulaerlaan, het noordelijke parkeerterrein aan de Abdisstraat en de Akkerlaan. In de Titulaerlaan zullen extra maatregelen worden genomen om de waterhinder bij grote regenbuien tegen te gaan. Ook komt er op een aantal plekken extra groen.

Gescheiden rioolstelsel

De gemeente Breda is bezig om een robuust gescheiden rioolstelsel aan te leggen in Prinsenbeek. Een gescheiden rioolstelsel voert het vuile water uit de woningen en het schone regenwater apart af. Het vuile water gaat naar de rioolzuivering. Het schone regenwater wordt via een apart stelsel afgevoerd naar de Bosloop. Afgelopen zomer is in het Velsgoed een grote afvoerleiding voor het regenwater aangelegd. Via deze leiding wordt straks ook het regenwater vanuit de Titulaerlaan naar de Bosloop afgevoerd.

Overstort Titulaerlaan

Er komt ondergronds een overstort van het gemengde naar het regenwaterstelsel. Als het gemengde stelsel bij extreme weersomstandigheden het water niet snel genoeg kan afvoeren, gaat dit overstorten. Dit sterk verdunde water uit het gemengde stelsel komt dan in het regenwaterstelsel.

De speeltuin op de hoek met de Akkerlaan wordt verlaagd om hier water te bergen. Dit gebeurt alleen bij extreme regenbuien. De trottoirband naast de speeltuin wordt iets lager gemaakt dan de andere trottoirbanden. Zo zal het water eerder deze kant op stromen dan richting de woningen.

Extra groen in de buurt

Op een aantal plaatsen in de straat komen waar mogelijk extra plantvakken of worden de bestaande vakken groter gemaakt. Er wordt een gevarieerd bio-divers assortiment van bomen en lage beplanting aangebracht. Aantrekkelijk om te zien en goed voor insecten. Op het parkeerterrein aan de Abdisstraat komen parkeerplaatsen met doorgroeibare verharding.

Hinder van water bij hevige regenval

Wethouder Paul de Beer hierover: “Op verschillende plekken in Prinsenbeek hebben de bewoners bij hevige regen hinder van het water. Het bestaande rioolstelsel is niet berekend op de extreme neerslag van tegenwoordig. Doordat de Titulaerlaan relatief laag ligt, stijgt het water hier eerder boven het stelsel uit waardoor er dan water op straat te zien is. Daar gaan we nu iets aan doen. Bijkomend voordeel is dat we op een aantal plekken extra groen gaan toevoegen. Dat is weer goed nieuws in het kader van de klimaatadaptatie”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio