22.4 C
De Bilt

Inwoner Oosterhout krijgt kadokaart voor een energiezuinig witgoed apparaat

Wethouder Willem-Jan van der Zanden heeft eerste kadokaart ter waarde van 500 euro overhandigd aan een inwoner van Oosterhout, voor een nieuw energiezuinig witgoed apparaat. Hiermee kan hij een nieuwe koelkast, vriezer, koel-vriescombinatie, vaatwasser of wasmachine aanschaffen. Deze apparaten verbruiken namelijk veel energie. Door een nieuw energiezuinig apparaat aan te schaffen wordt er direct minder energie verbruikt. De energiekosten gaan dan omlaag.

Wethouder Willem-Jan der Zanden: “De gemeente biedt deze optie omdat mensen die in energiearmoede leven, veelal geen financiële ruimte hebben om hun oude witgoed apparaat te vervangen voor een energiezuinig model. De gemiddelde energiebesparing die behaald kan worden is wel 75 euro per jaar. Over een periode van 10 jaar betekent dit tot wel 750 euro besparing.”

Kadokaart ter waarde van 500 euro

Huishoudens in de gemeente Oosterhout die in 2022 recht hadden op de energietoeslag kunnen kiezen voor een nieuw witgoed apparaat of energie besparende maatregelen. Huishoudens die in 2022 de energietoeslag hebben ontvangen krijgen automatisch een brief van de gemeente. Met een gratis antwoordkaart geven de inwoners hun keuze aan de gemeente door. Als inwoners kiezen voor een nieuw witgoed apparaat ontvangen zij een unieke code waarmee zij een kadokaart kunnen aanvragen.

Via een online kadokaartensysteem van het Regionaal Energieloket (REL) kunnen de huishoudens een nieuw apparaat aanschaffen. Inwoners kunnen de kadokaart ook fysiek inwisselen bij (lokale) aangesloten winkels. De kadokaarten hebben een waarde van 500 euro. De kadokaarten kunnen alleen ingewisseld worden voor een energiezuinig apparaat. Inwoners hebben 62 dagen om de aangevraagde kadokaart te gebruiken.

Als huishoudens kiezen voor een duurder apparaat, zijn de bijkomende kosten voor eigen rekening. De bezorg- en aansluitkosten zijn niet standaard inbegrepen. Inwoner Jan: “Ik moet mijn woning verlaten omdat deze gesloopt gaat worden. De keuze voor een nieuw witgoed apparaat was in mijn geval dus snel gemaakt”.

Inleveren van een oud apparaat

Als inwoners een oud witgoed apparaat hebben kunnen zij deze bij de levering van het nieuwe apparaat kosteloos inleveren. Het maakt niet uit welk merk het oude apparaat heeft of hoe groot het product is. Het oude apparaat hoeft ook niet meer te werken.

Hulp van de energiecoach

In plaats van een nieuw witgoed apparaat kunnen inwoners ook kiezen voor energie besparende maatregelen. De energiecoach van de gemeente gaat bij de inwoners thuis langs om te helpen met hun keuze. De coach adviseert inwoners met welke maatregel zij het meeste energie besparen.

Aanpak uitgerold per wijk

De aanpak tegen energiearmoede is begin februari in de wijk Oosterheide van start gegaan. Vanaf april is de wijk Slotjes aan de beurt. Uiterlijk aan het einde van de zomer hebben alle inwoners die recht hebben op de energie besparende maatregelen of de witgoedregeling een brief ontvangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio