8.8 C
De Bilt

Jachtensluis voor recreatievaart bij Willemstad drie maanden dicht

Willemstad – Van maandag 20 december 2021 07.00 uur tot en met zondag 27 maart 2022 is de Jachtensluis bij Willemstad volledig gestremd. Deze sluis is vooral bestemd voor recreatievaart en maakt deel uit van de Volkeraksluizen. Recreatievaart moet in deze periode gebruik maken van de drie beroepsvaartkolken.

Jachtensluis

De Jachtensluis wordt afgesloten in verband met de vervanging van de onderdraaipunten voor de deuren, de zogenaamde taatsen. Ook worden deze deuren van de sluis gerenoveerd. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken worden de werkzaamheden buiten het recreatieseizoen uitgevoerd. Dit is ook veiliger omdat er dan minder recreatieschepen zijn die samen met de beroepsvaart moeten worden geschut. 

Wat gaat Rijkswaterstaat precies doen?

De onderdraaipunten van de sluisdeuren, ook wel taatsen genoemd, zijn aan vervanging toe. Vervanging is nodig zodat de sluis beschikbaar en betrouwbaar blijft. Door de werkzaamheden nu uit te voeren kunnen de taatsen weer minimaal 15 jaar mee. Om bij de taatsen te kunnen komen moeten we de sluisdeuren ontmantelen en uit de kolk hijsen. De deuren worden vervolgens opgeknapt.

Renoveren

Hier worden het hout- en staalwerk, en de schuiven in de deuren gerenoveerd. Een deel van de sluiskolk wordt drooggelegd, zodat lassers bij de taatsen kunnen om die zonodig weer tot op de millimeter nauwkeurig te herstellen. Hierna worden de gerenoveerde deuren terug in de sluiskolk geplaatst. Deze winter wordt de eerste set deuren van de Jachtensluis aangepakt. De planning is dat de tweede set volgend jaar rond dezelfde tijd volgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio