15.7 C
De Bilt

Kap beeldbepalende kastanjebomen Baronielaan noodzakelijk wegens ziekte

Drie van de vier monumentale kastanjes aan de Baronielaan in Breda moeten nog voor het einde van deze maand gekapt worden. Dat is de conclusie van het vervolgonderzoek dat werd gedaan nadat uit de jaarlijkse inspectie bleek dat het mogelijk niet meer veilig is de bomen te laten staan. De vierde kastanje moet voor vijftig procent gesnoeid worden.

De kastanjes aan de Baronielaan zijn al sinds 1830 onderdeel van het Bredase straatbeeld. Ze horen daarmee tot de oudste bomen van de stad. De afgelopen jaren hebben we ons best gedaan om de vier bomen zo goed mogelijk te onderhouden. Er zijn controles uitgevoerd en zo nodig maatregelen genomen. De vier kastanjes zijn beeldbepalende bomen die we graag willen behouden. Maar dit moet natuurlijk wel veilig zijn.

Herinneringen over kastanjebomen delen

Het vervolgonderzoek dat werd gehouden na de jaarlijkse inspectie laat helaas zien dat drie bomen zo zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte en parasitaire schimmels dat ze gekapt moeten worden. Door de vierde boom forst te snoeien kan deze hopelijk nog een aantal jaren mee.

De bomen in mei 2022
De bomen in mei 2022 – Foto: gemeente Breda

Wethouder Jeroen Bruijns, openbare ruimte: “Na bijna 200 jaar is de maximale leeftijd van de drie kastanjes ondanks de goede verzorging van de afgelopen jaren bereikt. We kappen ze met pijn in ons hart. Omdat de bomen zo lang deel hebben uitgemaakt van de stad, vinden we het belangrijk dit moment niet ongemerkt voorbij te laten gaan. We vragen daarom iedereen om hun herinneringen aan de bomen met ons te delen zodat we deze kunnen bundelen. Ideeën voor een afscheid zijn ook welkom.”

Onveilige situaties voorkomen

Om onveilige situaties te voorkomen, moeten de drie bomen uiterlijk eind april gerooid zijn. Op dit moment wordt de kapvergunning aangevraagd waarna ecologisch onderzoek wordt gedaan. Op de plek van de monumentale bomen worden dit najaar nieuwe bomen geplant. Ook hierbij worden omwonenden betrokken. Het hout van de kastanjes laten we verwerken bij het bedrijf ‘Bredase Bomen’.

De bomen op dit moment (april 2023)
De bomen op dit moment (april 2023) – Foto: gemeente Breda

Inwoners die herinneringen willen delen of ideeën hebben voor het afscheid kunnen dat laten weten via het formulier op www.breda.nl/werken-aan-bomen. Hier is ook alle actuele informatie over de bomen, inclusief het rapport van het vervolgonderzoek, te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio