14.5 C
De Bilt

Van klaslokaal naar raadzaal: kinderen spelen Democracity

‘Wat zou je doen als jij mocht bepalen hoe jouw dorp eruit ziet? Waar geef je het geld aan uit?’ Met die vraag gaan de kinderen van acht groepen 7 en 8 uit de gemeente Drimmelen aan de slag. Van 21 tot en met 28 maart spelen ze het ‘Democracity’-spel in de raadzaal op het gemeentehuis. Zo maken ze spelenderwijs kennis met democratische besluitvorming.

Groep 7 en 8 bouwen zelf een stad

Democracity is een interactief en educatief spel. Kinderen uit groepen 7 en 8 maken kennis met de praktijk van de raadzaal. De leerlingen worden verdeeld in groepjes en vormen ieder een politieke partij met standpunten. Daarna proberen ze samen een fictieve stad in te richten. Gaan ze voor meer natuur, plek voor ondernemers of speelgelegenheden? Op democratische wijze besluiten ze samen hoe de stad vorm krijgt. Tijdens het spel ervaren ze dat overleggen, argumenten geven, een meerderheid vormen en het zo veel mogelijk met elkaar eens worden nodig is in een democratische samenleving.

Kinderen leren van de praktijk

Na het spelen van het spel kunnen de kinderen vragen stellen aan de ervaringsdeskundigen. Bij elke speelronde zijn raadsleden van de gemeente Drimmelen aanwezig. Op die manier krijgen ze meer informatie over hoe het er in het echt aan toe gaat. Ook kunnen ze vragen stellen over onderwerpen die nu spelen in de gemeente. Die voorbeelden zijn vaak heel waardevol om de democratie uit te kunnen leggen aan deze kinderen. Een goede manier om de echte raadsleden én de raadsleden in de dop elkaar te laten inspireren.

Jeugd heeft en bepaalt de toekomst

Het heeft zin om je vanaf jongs af aan in te zetten voor wat je belangrijk vindt. Dat blijkt wel uit de nieuwe pumptrackbaan die in Made geplaatst gaat worden. Basisschoolleerlingen uit Made verzamelden eerder al ruim 350 handtekeningen voor de aanleg van een pumptrackbaan.

Wethouder Jürgen Vissers: “De jeugd heeft de toekomst. Het wordt vaak gezegd, maar in Drimmelen willen we daar ook naar handelen! Hoe mooi is het dat we onze kinderen vanaf de basisschool proberen te betrekken bij die dingen waar ze dagelijks mee te maken hebben? De school of het kinderdagverblijf waar je elke dag heengaat. Het zwembad waar je met je vriendjes en vriendinnetjes lol hebt. De wegen waarover je bijna elke dag fietst, of de sportvelden waar je een ongelooflijk leuke tijd beleeft. Met Democracity nemen we de jeugd in alles wat er in een gemeente gebeurt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio