21.6 C
De Bilt

Klundertse kanonnen weer terug in het centrum

Klundert – De Klundertse kanonnen zijn (weer) terug! Op woensdag 13 mei zijn de drie historische exemplaren teruggeplaatst op hun plek bij het stadhuis. De afgelopen maanden verdwenen ze even uit beeld omdat de affuiten (de onderstellen waarop ze zijn geplaatst) moesten worden gerenoveerd.

Restauratie Klundertse kanonnen

Probleem was dat de onderstellen aan het rotten waren. “Die zijn helemaal gedemonteerd om de slechte eikenhouten delen te kunnen vervangen”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Daar is een speciaal soort eikenhout voor gebruikt dat past bij de oudheid van affuiten, zodat het niet uit de toon valt. De goede stukken hout zijn opnieuw gebruikt. Dat geldt ook voor de meeste oude bouten, moeren en stalen ringen. De houten stukken die nog goed waren hebben we laten opfrissen. En de onderdelen die op de affuiten zitten zijn nagemaakt.”

Terugplaatsen Klundertse kanonnen – Foto: © Marcel Otterspeer

Tenslotte zijn de drie affuiten afgewerkt met een transparante beits. Die zorgt voor een mooiere ‘look’ en ook een langere levensduur. Jack van Dorst: “Zo kunnen ze de kanonnen hopelijk weer een langere periode dragen.”  

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de kanonnen tijdelijk uit het Klundertse stadsbeeld verdwenen. Ook in 1985, 1997 en 2004 moesten ze tijdelijk op een andere plaats worden gestald, vanwege groot onderhoud (1985 en 2004) en omdat het Klundertse centrum werd gerenoveerd (1997).

Voormalige verdedigingswerken

Heemkundekring Die Overdraghe kreeg al vragen waar de kanonnen waren gebleven. “Maar eigenlijk is dat een vraag die al meer dan 100 jaar geregeld opspeelt, er is vaker wat over te doen.” De heemkundekring is dus blij dat ze weer te bewonderen zijn: “De kanonnen zijn een overblijfsel van de voormalige verdedigingswerken van Klundert. Die werden eind 16e eeuw aangelegd in opdracht van prins Willem van Oranje om van Klundert een echte vestingstad te maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio