‘Kunst Beeldschoon’ zet met schapen, tuintje en kleurrijk plantsoen de schijnwerpers op kunst

BredaProject ‘Kunst Beeldschoon’ van Merel van der Linden kijkt met een frisse blik naar de bestaande beelden in Breda. Met een tijdelijke ingreep staan de beelden weer even in de schijnwerpers. Het prikkelt voorbijgangers om eens anders te kijken naar kunstwerken op straat. Op 11 december start het project met drie tijdelijke interventies. Bij het ‘Offer van Isaac’ aan de Vlaszak komen die dag schapen te staan, het ‘Hangbuikzwijntje’ in de Veemarktstraat krijgt een tuintje en het plantsoen bij ‘Nil in ‘t Zottehofke’ aan de Haagweg wordt groen-wit. 

Kunstenares Merel van der Linden: “Mensen veranderen, kijken anders. Waarden van wat ‘mooi’ is of aanspreekt, aanstootgevend is of juist verwondering oproept, veranderen. Dat maakt het complex om kritisch naar bestaand werk te kijken. De context, geschiedenis, betekenis en symboliek van bestaande beelden in de openbare ruimte zijn aanleiding om opnieuw naar deze beelden te kijken.

Foto: Gemeente Breda

Door een tijdelijke toevoeging zetten we de beelden weer even in de spotlight. En kunnen we even terug in de tijd, terug in onze eigen ideeën om zo weer met een frisse blik naar de kunstwerken te kijken, er plezier of ergernis aan te beleven. Die gedachten geven beweging. En samen iets vinden van een werk nodigt uit tot contact”.

Kunstwerken met een verhaal


De kunstwerken in de openbare ruimte hebben allemaal een verhaal. Niet alleen de achterliggende gedachte van de kunstenaar. Voordat het geplaatst wordt, gaat er vaak veel aan vooraf. Het proces van concept tot en de discussie waar het beeld komt te staan. Kunst raakt mensen, positief of negatief. Wat doet het beeld met de ruimte om zich heen? Is het bedoeld om publiek te trekken? Gebeurt dat ook? Komen er mensen tegen in opstand? Of wordt het een vaste ontmoetingsplek waar herinneringen worden gecreëerd?

Aftrap 11 december


Wethouder Tim van het Hof doet samen met initiatiefnemer en ruimtelijk ontwerper Merel van der Linden de aftrap bij de grazende schapen bij Het Offer van Isaac op zaterdag 11 december om 10.00 uur. Die dag kun je verder gekleurd zitten bij Nil in Princenhage aan de Haagweg en genieten van het hangbuikzwijn in zijn tuintje in de Veemarktstraat. Bij succes wordt het project uitgebreid met meer beelden in 2022.

Idee voor tijdelijk podium?


Heeft u ook een bijzonder kunstwerk in uw omgeving staan wat een (tijdelijk) podium verdient? Vul dat in op de website www.beeldschoonbreda.nl (vanaf 9 december in de lucht) en wie weet kunnen we het in 2022 onder de aandacht brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio